ĐUKIĆ IZBJEGAVA SUĐENJE: "Ljekar me pregledao kao pokojnika, slikao me nagog i izmjerio određene dijelove tijela"

Pošto je vještak sudske medicine Branimir Aleksandrić sačinio medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Novaka Đukića, navodno bez neophodne opreme i prisustva odgovarajućeg stručnjaka, generalova odbrana traži da sud vještačenje povjeri drugom vještaku, koji će biti ljekar internista kardiolog sa iskustvom u kliničkom liječenju!

  • Hronika

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

  • 1

Đukićev branilac Milorad Konstantinović kaže će general Đukić protiv Aleksandrića podnijeti krivičnu prijavu, jer mu je, kako tvrdi, "grubo prekršio ljudska i građanska prava", a od Suda časti ljekarske komore tražiće da bude razriješen.

Pošto je u novembru Đukić bio u bolnici i navodno zbog problema sa srcem nije došao na sjednicu Vijeća Specijalnog suda u Beogradu, koje razmatra zahtjev Suda BiH da mu se prizna presuda od 20 godina zatvora zbog slučaja "Tuzlanska kapija", sud je naložio da se uradi vještačenje njegovog zdravstvenog stanja i utvrdi da li je Đukić sposoban da prati suđenje. Vještaku je naloženo da po potrebi angažuje i ljekare drugih specijalnosti.

"Vještak sudske medicine Branimir Aleksandrić je, međutim, Đukića pregledao u stanu, bez prisustva kardiologa i bez adekvatne opreme neophodne za pregled pacijenta sa kardiološkim tegobama" kaže branilac Konstantinović.

"Aleksandrićev nezakonit i nestručan 'pregled' se sastojao od slikanja nagog pacijenta i merenja delova tela, što predstavlja deo uobičajenog spoljašnjeg pregleda tela pokojnika. Aleksandrić kao specijalista sudske medicine nema dovoljno stručnosti da pregleda žive pacijente, niti da daje ocene i analizira nalaze i dokumentaciju kardiologa sa VMA i kardiološke ordinacije Hadži-Tanović."

Konstantinović ukazuje da je Aleksandrić u svom nalazu mimo pravila struke predložio sudu da Đukića smjesti u zatvorsku bolnicu od sedam do deset dana prije pretresa, kako bi u njoj redovno dobijao odgovarajuću terapiju, a zdravstveno osoblje bi kontrolisalo da li je progutao lijek i provjeravalo da ga nije ostavio u ustima.

"Veštak time izvan svoje nadležnosti i na najgrublji način predlaže sudu da Đukiću odredi pritvor, iako je svestan da se ne sme upuštati u takve vrste komentara", navodi Konstantinović.


 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...