PARLAMENTARNA KOMISIJA O „AFERI UŠĆE“: Nema potvrde da je dokument OSA-e o prisluškivanju političara iz Srbije autentičan

Safet Softić, član Komisije, kazao je da su problematizovali pitanje dokumenta OSA-e, te da je on takođe podržao zaključak da se utvrdi autentičnost dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i da se izvrši javno saslušanje nadležnih iz OSA-e i RS o ovoj temi

  • Društvo

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

Zajednička Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) razmatrala je na današnjoj sjednici i izvještaj koji je ovoj Komisiji dostavila Narodna skupština Republike Srpske, a koji se odnosi na dokument koji je navodno „procurio“ iz OSA-e, a prema kojem bh. tajna služba navodno prisluškuje zvaničnike Srbije.

 

Komisija je donijela zaključak da se preispita autentičnost tog dokumenta. Potvrdili su ovo danas novinarima u Sarajevu, predsjedavajući, te članovi Komisije, Nikola Špirić (SNSD), Fahrudin Radončić (SBB), Safet Softić (SDA), Darko Babalj (SDS) i Sadik Ahmetović (SDA).

"Zaključeno je da Komisija uputi zvaničan zahtjev direktoru OSA-e da bi se utvrdilo da li je taj dokument autentičan ili ne. Ukoliko dokument bude autentičan, onda će biti održana nova sjednica Komisije o tome, a na koju će biti pozvano rukovodstvo OSA-e. Ako dokument ne bude autentičan, onda Komisija neće zasjedati" pojasnio je Radončić.

Safet Softić, član Komisije kazao je da je to tijelo problematizovalo pitanje dokumenta OSA-e, te da je on takođe podržao zaključak da se utvrdi autentičnost dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i da se izvrši javno saslušanje nadležnih iz OSA-e i RS o ovoj temi.

Softić je potvrdio da je u ovoj fazi teško kako je kazao špekulisati o bilo čemu „kada nemamo bilo kakve informacije“, ali je potvrdio da je u ranijem telefonskom razgovoru zatražio od direktora OSA-e Osmana Mehmedagića stav o vezi s ovim pitanjem.

"Ono što sam od njega čuo ukazuje na to da je Agencija radila sve u skladu s zakonom" kazao je Softić.

Darko Babalj, član Komisije kazao je da je suština priče u tom šta je to afera „Ušće“, te podsjetio da je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iznio informaciju o tome da je OSA BiH prisluškivala zvaničnike Srbije, te da će to morati biti provjereno.

„Ukoliko se dođe do situacije da se kaže da dokument nije autentičan pozivaju se ljudi na odgovornost. Ukoliko se kaže da je dokument autentičan onda se postavlja pitanje šta je dokument. Da li je to prisluškivanje funkcionera Srbije kao što je to govorio Stevandić ili nije. Ako jeste imamo problem, ako nije Stevandić ima problem" kazao je Babalj za BN televiziju.

trenutak ...