RADONČIĆEVA ODBRANA ULOŽILA PRIGOVOR: Sud će ipak čuti presretnute razgovore!

Na suđenju za ometanje rada pravosuđa, odbrane Fahrudina Radončića i ostalih optuženih prigovorile su na zakonitost naredbi za provođenje posebnih istražnih radnji, te je zatraženo od Suda BiH da donese odluku o tome prije nego se presretnuti razgovori počnu reproducirati u sudnici.

  • Hronika

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

  • 1

U nastavku glavnog pretresa u slučaju Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, optužene za ometanje rada pravosuđa, danas su trebale biti puštane snimke presretnutih razgovora, kojima Tužilaštvo BiH dokazuje inkriminaciju optuženih i utjecaj na svjedokinju Azru Sarić koja je trebala svjedočiti na procesu na Kosovu protiv Nasera Kelmendija, ali danas to nije učinjeno, jer je odbrana zatražila od tužioca Bože Mihajlovića da naznači koje će razgovore puštati kako bi se oni mogli spremiti.

 

Svjedočila je Zvjezdana Skeledžić, istražiteljica SIPA-e, koja je radila akciju Lutka 2, te i sačinila analizu presretnutih razgovora po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH. Ali, odbrane su prije nego je Skeledžić ušla u sudnicu zatražile da ulože prigovore na zakonitost prikupljanja ovakvih dokaza, te da Sud BiH donese odluku o tome prije nego se snimci puste. Odbrane tvrde da nije postojala uredna naredba Suda BiH o provođenju posebnih istražnih radnji te tvrde da naredbe od 25.12, 23.12. 2015. i 22.1. 2016. godine nisu u skladu za Zakonom o krivičnom postupku.

 

“U prvoj naredbi iz 23. decembra 2015., iz koje su proistekle sve ostale, navedeno je da su prema Azri Sarić vršene prijetnje i zastrašivanje na davanje lažnog iskaza vezano za svjedočenje u postupku koji se vodi na Kosovu. Naredbe se mogu odnositi na djelo ometanje rada pravosuđa isključivo ako se postupak vodi u BiH. U jednoj od naredbi je navedeno da će Dubravko Čampara kao tužilac vršiti koordinaciju, iako u izjavi stoji da je on svjedok”, obrazložila je Mirna Delalić koja brani Bilsenu Šahman.

 

Asim Crnalić, jedan od Radončićevih branilaca, tokom izlaganja je upitao kako je moguće da se međunarodna pravna pomoć pruži državi koja nema međunarodno priznanje. Crnalić je kazao i da postupak međunarodne pravne pomoći nije krivični postupak kojim se definiraju elementi bića krivičnog djela ometanje rada pravosuđa, osim ako se ne vrši pritisak na svjedoke u sudovima u BiH.

 

Tužilac Božo Mihajlović je replicirao da nije u mogućnosti dati odgovore na sve prigovore odbrane, o čemu će se, kako je rekao, izjasniti pismeno.

 

“Svaki prijedlog Tužilaštva BiH za posebnim istražnim radnjama sadrži obrazloženje. Svaka naredba Suda BiH je izdata tek nakon analize tužilačkih prijedloga, te smatram da je Sud BiH dovoljno obrazložio naredbe, jer je navedeno da se na drugi način ne mogu prikupiti materijalni dokazi”, kazao je tužilac.

 

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je navela da sud u ovoj fazi ne može donijeti odluku o prijedlogu odbrane, bez detaljnog obrazloženja tužioca i kada budu na uvid imali sve dokumente za koje su branici rekli da su “manjkavi”.

 

Tužilaštvu je naloženo da odbrani dostavi koje će tačno razgovore puštati u sudnici.

 

Optužnica Radončića, Bakira Dautbašića, Šahman i Zijada Hadžijahića tereti za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

 

Radončić se tereti i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

 

Nakon prigovora na nezakonitost dokaza, svjedokinja Zvjezdana Skeledžić, istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), započela je sa davanjem iskaza, te je pomenula da je radila na ovom predmetu pod oznakom Lutka 2, sa ciljem dokazivanja da je počinjeno djelo ometanje rada pravosuđa.

 

Svjedokinja je rekla da je radila na pretresima optuženih Šahman i Radončića, ali i u učestvovala u posebnim istražnim radnjama provedenim u hotelu “Park” u Vogošći, odnosno da je pregledala snimke sa videonadzora hotela koje su joj donijele kolege. Ona je  također kazala da je bila prisutna u tužilaštvu kada je uzeta izjava od Sarić, sa kojom se još srela kada je dostavila medicinsku dokumentaciju.

 

Skeledžić je rekla i da je postupala po naredbama za presretanje telefonskih razgovora.

 

“Radili su članovi tima koji su imali pristup sistemu presretanja telefonskih razgovora, s tim što sam ja bila zadužena za sačinjavanje zabilješki. Na našem sistemu sam zabilježila koju konverzaciju treba izdvojiti, što su radile kolege”, dodala je svjedokinja.

 

Nastavak suđenja je planiran za 18. januar, kada će istražiteljica SIPA-e nastaviti sa svjedočenjem i kada je planirano preslušavanje presretnutih telefonskih razgovora, piše Birn.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...