MOŽE LI SE OD NUTELLE DOBITI RAK: Ključni sastojak čokoladnog namaza navodno je kancerogen

U izvješću Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) navedeno je da je palmino ulje više kancerogeno nego bilo koje drugo ulje

  • Šareni svijet

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

  • 0

 Proizvođač Nutelle pokušao je sakriti izvještaj u kojem je otkriveno da je jedan od sastojaka tog namaza veoma kancerogen.

 

Proizvodnja ovog čokoladnog namaza oslanja se na palmino ulje kako bi se dobila glatka tekstura i znatno produžio vijek trajanja.

 

Međutim, u izvješću Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) navedeno je da je palmino ulje više kancerogeno nego bilo koje druge ulje, a slično je konstatovala i Svijetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

Sada, budući da je Nutellin profit narastao za 3 posto, proizvođač Ferrero je pokrenuo televizijski kampanju, tvrdeći da koriste palmino ulje na način koji nije opasan.

 

U reklamnoj kampanji navedeno je kako proizvod, odnosno Nutella ne bi bila ista bez rafiniranog palminog ulja.

 

U reklamnoj kampanji ne spominje se drugi uvjerljivi faktor, primjerice da je palmino ulje najjeftinije ulje na tržištu, a u slučaju prelaska na drugu vrstu ulja to bi Ferrero koštalo dodatnih 8-22 miliona dolara godišnje.

 

„Pravljenjem Nutelle bez palminog ulja, dobila bi se inferiornija zamjena za pravi proizvod i to bi bio korak unazad“, navodi menadžer nabavke u Ferreru Vincenzo Tapella.

 

On se pojavljuje u TV reklamnoj kampanji koja je počela u Italiji prije tri mjeseca koja je kritikovana od strane političara od kojih neki traže zabranu korištenja palminog ulja.

 

Detalji izvještaja EFSA objavljivani su u maju prošle godine , a u njemu je navedeno da je palmino ulje opasnije od drugih biljnih ulja prilikom rafiniranja na temperaturama iznad 200 stupnjeva Celzija.

 

Visoke temperature koriste se za uklanjanje prirodne crvene boje palminog ulja i neutraliziranje njegovog mirisa.

 

Ovaj postupak, međutim, uzrokuje kontaminaciju ulja esteriglicidil masnim kiselinama  (iGE).

 

Kada se probavlja, GE ima tendenciju da se razbije i oslobodi glicidol, spoj za koji se vjeruje da uzrokuje tumore.

 

Međutim, u Ferreru kažu da se prilikom rafiniranja palminog ulja koristi industrijski proces koji kombinuje temperature ispod 200 stepeni C i izuzetno niskog pritiska kako bi se smanjila kontaminacija.

 

Koncentracija GE u Nutelli tako je niska da naučni instrumenti teško mogu da uđu u trag kom kemijskom spoju.

 

„Palmino ulje koje koristi Ferrero je sigurno zato što dolazi iz svježe iscijeđenog voća i obrađuje se na  kontrolisanim temperaturama“, kaže Tapella u TV reklamama, koje su snimane u tvornici firme u sjevernom gradu Alba.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...