FEDERALNI URED ZA REVIZIJU POJAŠNJAVA: "Zbog specifične uloge, Ured ne može biti tretiran kao i ostali budžetski korisnici"

Dana 09.01.2017. godine na portalu Slobodna Bosna, objavljen je članak u kojem se navodi da je došlo do navodnog smanjenja budžetskih sredstava Ureda za reviziju, te da isti opstrukcijom smatra dosljedno provođenje zakona i poštivanje odluka i zaključaka koje je donijela Vlada Federacije BiH.

  • Društvo

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

  • 0

U skladu sa Zakonom o reviziji institucija u FBiH i Međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija, Ured za reviziju je vrhovna revizorska institucija, odgovorna za reviziju institucija u Federaciji BiH (uključujući Vladu FBiH i njena ministarstva), nezavisna od subjekata revizije i zaštićena od vanjskog interesa.

 

Zbog svoje specifične uloge, Ured za reviziju ne može biti tretiran kao i ostali budžetski korisnici.

 

Za rad, dužnosti, organizaciju, rukovođenje i nadležnosti Ureda za reviziju primjenjuje se Zakon o reviziji institucija u FBiH, koji ima prednost u odnosu na druge zakone. Dakle, ne može se govoriti o primjeni Zaključaka Vlade FBiH ili drugih zakona na Ured za reviziju, posebno ukoliko su isti u suprotnosti sa zakonskim okvirom Ureda za reviziju (tj. Zakonom o reviziji i ISSAI okvirom u BiH) i ukoliko ugrožavaju nezavisnost vrhovne revizorske institucije. Potrebno je poštovati hijerarhiju pravnih akata, a zakon je akt koji poslije Ustava ima najvišu pravnu snagu, iza kojeg slijede podzakonski pravni akti.

 

Uposlenici Ureda za reviziju nisu državni službenici i na njih se ne primjenjuje Zakon o državnoj službi u FBiH. Prava i obaveze zaposlenih regulisane su Zakonom o reviziji institucija u FBiH.

 

Pokrenuta procedura zapošljavanja krajem 2016. godine odnosi se na popunu upražnjenih radnih mjesta za koja su sredstva bila ranije odobrena (ukupno 61 uposlenik).

 

Zapošljavanje nedostajućeg revizorskog kadra za 2017. godinu, planirano je za 16 novih uposlenika u cilju izvršavanja planom i programom utvrđenih revizija za 2017. godinu, prema kojem je plan revizija veći za 43% u odnosu na prethodnu godinu.

 

Pored povećanog plana revizija, odliv stručnog revizorskog kadra (penzionisanje uposlenika, odlazak na drugo radno mjesto) je također uticalo na plan novog zapošljavanja.

 

Cilj povećanja obima revizija je veći obuhvat subjekata koji su u nadležnosti Ureda za reviziju, u skladu sa Zakonom o reviziji institucija u FBiH, a kojih ima više od 2.000.

 

Nacrt godišnjeg budžeta Ureda za reviziju, koji obuhvata i plan zapošljavanja, u skladu sa članom 5. Zakona o reviziji institucija u FBiH, odobrava Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, sa ciljem očuvanja nezavisnosti Ureda za reviziju od izvršne vlasti.

 

Po odobravanju, jedina obaveza Federalnog ministarstva finansija jeste da uključi odobreni budžet Ureda za reviziju u nacrt Budžeta Federacije BiH.

 

Navedene odredbe Zakona nisu ispoštovane obzirom da je budžetski zahtjev Ureda za reviziju za 2017. godinu umanjen od strane Federalnog ministarstva finansija bez prethodnih konsultacija, te je tako umanjen iznos odobrila Vlada Federacije BiH.

 

Detaljnije obrazloženje procedure usvajanja budžeta Ureda za reviziju za 2017. godinu dostupno je na web stranici Ureda za reviziju, u saopštenju objavljenom 09.01.2017. godine.

 

Obzirom da se Bosna i Hercegovina opredjelila za Evropske integracije i vladavinu prava, neophodno je da se poštuju smjernice, direktive i drugi zahtjevi koje EU postavlja kako bi se dobio status kandidata. Za vrhovne revizorske institucije i reviziju javnog sektora, nema dodatnih odgovornosti za preuzimanje EU zakonodavstva obzirom da je postojeći pravni okvir usklađen sa smjernicama za vrhovne revizorske institucije. Međutim, od zemlje kandidata se očekuje primjena Međunarodnih standarda za vrhovne revizorske institucije (INTOSAI standarda).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...