NOVA STUDIJA: Ove namirnice su odlična prevencija protiv raka bubrega

Novi nalazi su prikupljeni tokom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu

  • Zdravlje

  • 14. Jan. 2017  14. Jan. 2017

  • 0

Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta voća i povrća, koje sadrže visok nivo likopena, u novoj studiji je povezano s manjim rizikom oboljevanja od raka bubrega.

Inače, likopen je antioksidant odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje, a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca, prenosi RTRS.

Novi nalazi su prikupljeni tokom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu. U prosjeku su učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale 45 odsto manji rizik oboljevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.

Naučnici vjeruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa

povezanog s razvojem raka bubrega.

Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva odsto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...