VELIKA BRITANIJA ODGOVORILA DODIKU: „Veoma smo zabrinuti što ne držite riječ; Ugrozili ste mir“

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Politika

  • 27. Jan. 2017  27. Jan. 2017

  • 2

Piše: Slobodan Vasković 

 

 

Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije uputilo je pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem je odgovoreno na njegov zahtjev da mu se pojasni politika zvaničnog Londona i britanskog ambasadora u BiH Edvarda Fergusona u Bosni i Hercegovini.

 

Pismo, koje sam dobio iz Dodikovog okruženja, prenosim u cijelosti.

 

 

Ministarstvo inostranih poslova 

Milorad Dodik

predsjednik Republike Srpske

 

Vaša ekselencijo,

pisali ste Sekretarijatu inostranih poslova 21. decembra 2016. godine u vezi sa potezima britanskog ambasadora, Edvarda Fergusona, i tražili ste da se izjasnimo o politici Vlade Velike Britanije prema Bosni i Hercegovini.

Zamolili su me da odgovorim na to pitanje.

 

Kao jedna od potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma i jedna od članica UN-a, Velika Britanija prepoznaje svoju obavezu da održi internacionalni mir i sigurnost i mi smo veoma posvećeni stabilnosti i prosperitetu BiH i njenih entiteta.

Velika Britanija želi da vidi snažnu i uspješnu Republiku Srpsku kao esencijalni dio snažne i uspješne BiH. Mi smo spremni i želimo da pomognemo Vama i Republici Srpskoj u vezi s tim.

 

Zbog toga su Vlada Velike Britanije i Njemačke pokrenule inicijativu 2014. godine da se u BiH pokrenu reformski procesi i da se stvore radna mjesta i da se pokrene privreda i prosperitet za sve.

 

U tom kontekstu, ovo je vrsta veze kakvu mi želimo da izgradimo sa svim vlastima u BiH, uključujući i Republiku Srpsku.

Neke od Vaših akcija i javnih izjava stvaraju ozbiljnu zabrinutost u Vašu predanost da se ispune obaveze preuzete mirovnim sporazumom. Te akcije su doprinijele destabilizaciji regiona i bile su neuspjela diverzija socio-ekonomskih reformi, za koje ste nakon sastanka sa Filipom Hamondom dali riječ da ćete ih izvršiti.

 

Pored toga, duboko smo zabrinuti zbog Vaših pokušaja da poništite autoritet Ustavnog suda i time ste oslabili vladavinu zakona.

U to spade i nelegalni referendum održan prošlog septembra, iako je Ustavni sud donio zabranu, kao i nelegalno obilježavanje Dana državnosti 9. januara, gdje ste nastavili da izazivate autoritet Suda, Oružanih snaga i kabineta tužioca.

 

 

Zajedno sa našim partnerima za implementaciju mira, mi ozbiljno shvatamo Vaše ponavljanje javnih izjava, kao i stavove SNSD-a u kojima se prijeti budućim referendumom o otcjepljenju.

 

Vlada Velike Britanije se snažno suprotstavlja takvom potezu, koji bi bio jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i imao bi posljedice.

Na kraju moram da kažem da Velika Britanija želi konstruktivnu i široko zasnovanu saradnju sa Vama i Vladom RS i njenim ljudima.


Naša saradnja do sada je pokazala da to možemo postići, ali to mora biti u skladu sa pravilima mirovnog sporazuma i potpunim poštovanjem postojeće zakonodavne i izvršne vlasti i njihovih institucija.

 

Ako ste Vi spremni da radite sa nama pod ovim uslovima, ja Vas uvjeravam da ćete u Vladi Velike Britanije i ambasadoru Fergusonu, iza koga stojimo čvrsto, naći partnera.

Alan Dankan 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...