STOLTENBERG JASNO PORUČIO: „NATO neće raspoređivati borbene trupe u BiH“ (FOTO)

"Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti je da se jača sigurnosne institucije BIH, da se implementiraju reforme i da se radi na jačanju parnerstva BiH i NATO-a", izjavio je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

  • Politika

  • 02. Feb. 2017  02. Feb. 2017

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je lijepo biti u Sarajevu, vidjeti grad i snijeg na planinama.

"NATO je pomagao da se garantuje mir u regionu i visoko cijenimo partnerstvo s BiH. To je važno i za BiH i za NATO jer je naše partnerstvo dvosmjerna ulica. BiH je daje značajan doprinos različitim aktivnostima NATO-a i na tome smo veoma zahvalni. Cijenimo donaciju municije Iraku u borbi protiv ISIS-a. To su samo neki od doprinosa. OS čine razliku i daju značajan doprinos", rekao je Stoltenberg na početku obraćanja novinarima.

On je potvrdio da se govorilo o procesu reforme u BiH i da je NATO spreman aktivirati akcijski plan za članstvo kada bude uknjižena vojna imovina na državu.

„Podržavamo reforme u sektoru odbrane. Pregled odbrane je važan korak naprijed, kao i plan implementacije", dodao je generalni tajnik NATO i kazao da smatra kako svi lideri u BiH moraju postići teške kompromise i raditi zajedno u interesu svih građani.

Na pitanje da li je tačna informacija da NATO ima spremne trupe u slučaju političkih ili drugih nemira u BiH, Stoltenberg je odgovorio da je Bosna i Hercegovina partner NATO-a.

„Mi radimo zajedno s BiH, a ovdje smo došli po pozivu. NATO štab Sarajevo je ovdje. Mi smo ovdje i radimo da se implementiraju reforme. Nemamo namjere niti planove da rasporedimo borbene trupe u BiH. Naš plan je pružati podršku BiH na implementaciji reformi", poručio je Jens Stoltenberg.

On je podsjetio da je NATO u ovom regionu već dvije decenije da pomogne stabilizaciji regiona, da se završi rat i održi mir.

„NATO i svi saveznici će uraditi sve da se tenzije smire i da izbjegnemo bilo kakve tenzije ili eskalacije. To je poruka kojim prenosim svim akterima u ovom regionu. Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti je da se jača sigurnosne institucije BIH, da se implementiraju reforme i da se radi na jačanju parnerstva BiH i NATO-a", kazao je Jens Stoltenberg i dodao kako NATO nikada nije prisiljavao niti jednu zemlju da stupa u savez, a na BiH je da odluči da li želi biti članica NATO saveza, naglasio je generalni sekretar NATO-a.

"Ako se odluči za to mi ćemo raditi na tome kako ići putem ka članstvu", kazao je Stoltenberg.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je nakon sastanka s generalnim tajnikom sekretarom NATO-a da u BiH postoji puni konsenzus da se što prije aktivira MAP.

Ivanić je istakao da je Predsjedništvo BiH usvojilo pregled odbrane nakon nekoliko godina blokada.

Kada je u pitanju knjiženje vojne imovine, Mladen Ivanić je objasnio da je taj proces krenuo, ali da teče sporije od očekivanog zbog političke nesaglasnosti, ali i zbog velikih problema u vlasničkim listovima.

Vezane vijesti

trenutak ...