TAJNA ANALIZA CIA-e: Evo kako su udareni temelji otcjepljenja Kosova i formiranja "Velike Albanije"

Newsweek Srbija otkriva kako je CIA analizirala davno utvrđenu albansku politiku otcjepljenja Kosova, brutalne metode Aleksandra Leke Rankovića i ideju albanske republike u Jugoslaviji, koja je prerasla u "prirodan i trajan cilj" ujedinjenja Velike Albanije

  • Mini market

  • 07. Feb. 2017  07. Feb. 2017

  • 0

U aprilu 1979. godine, CIA je izvršila analizu "kosovskog pitanja" u Jugoslaviji. U dokumentu "RDP80T00942A001000060001-7“ naslovljenom "Jugoslavija: Kosovski problem", američka agencija je utvrdila korijene srpsko-albanskog problema i njegove implikacije po budućnost Kosova u post-Titovoj Jugoslaviji.


CIA analizu počinje tezom da, iako je srpsko-hrvatsko rivalstvo vodeće u Jugoslaviji, u pozadini se razvija srpsko-albansko rivalstvo koje će imati "podjednako važan uticaj na to kako će Beograd izaći na kraj sa problemom nacionalnih manjina".

Izvještaj konstatuje kako je, uprkos srpskim naporima da pridobiju Albance odlukama kao što su povećana autonomija i ekonomska pomoć, albanski nacionalizam jača uslijed sve slabije kosovske ekonomije.

"Režim Envera Hodže u susjednoj Albaniji, posmatra Kosovo kao entitet pod privremenom jugoslovenskom kontrolom... Iako nema dokaza o stranim subverzivnim aktivnostima na Kosovu, situacija je već pripremljena za strano miješanje. Ovo je naročito tačno, jer problem albanske manjine u jugoslovenskoj Makedoniji može destabilizovati region na koji Bugarska ima teritorijalne pretenzije", piše u izvještaju.

CIA ističe kako milion jugoslovenskih Albanaca čini najsiromašniju grupu u zemlji, dok istovremeno ta grupa ima najvišu stopu nataliteta i nepismenih, što Albance čini naročito vezanim za zemlju.

"Tvrda struja albanskog nacionalizma se razvila među njima, sa ciljem prevazilaženja efekata nekadašnje srpske vladavine, a bazirana je na nerealnim očekivanjima ekonomske koristi... Prisustvo nezavisne albanske domovine unutar granica Kosova, dodaje inostranu dimenziju problemu", stoji u analizi.ISTORIJSKO NEPRIJATELJSTVO

 


Analiza CIA-e se osvrće i na istorijski korijen problema. Spominje se duboka kulturno-istorijska i duhovna povezanost Srba sa Kosovom kao temeljom "Stare Srbije" i domom prve Pećke patrijaršije. Ističe se i važnost Boja na Kosovu 1389. godine.

Sa druge strane, agenti CIA-e bili su upoznati sa tvrdnjom Albanaca da su direktni potomci drevnih Ilira, što bi ih kao takve činilo autohtonim na Balkanu, dok bi Sloveni bili invazivan element.

Izvještaj ističe i da je Josip Broz Tito imao ozbiljnih problema sa Albancima na jugu Srbije.

"Na primjer, 1944. Titovi partizani borili su se protiv urođeničke albanske armije koja je željela da uspostavi kontrolu nad regionom. Albansko neprijateljstvo, uvijek odmah ispod površine, eruptiralo je opet šezdesetih kada je Aleksandar Ranković, srpski nacionalista, Titov povjerenik i nadzornik Tajne policije, izgubio moć. Ranković je igrao ključnu ulogu u ponekad brutalnim represivnim mjerama nad Albancima, a njegov odlazak stvorio je nadu da će se otvoriti vrata političkim i društvenim promjenama".


Pominje se i protest Albanaca 1968. godine u kojem su jasno tražili ispunjenje sedam uslova: Kraj "kolonizacije Kosova" od strane Srba; autonomija; pravo na samoopredjeljenje; pravo na poseban ustav Kosova; stvaranje albanske republike unutar jugoslovenske federativne strukture; stvaranje albanskog univerziteta kojim ne dominiraju Srbi; pravo na isticanje zastave Albanije.

Nakon demonstracija 1968, Albanci su još jednom potegli pitanje republičkog statusa Kosova.

"U decembru 1974. godine, nemiri su ponovo izbili, koncentrisani oko Univerziteta u Prištini. Stotine su uhapšene, a mnogi su završili u zatvoru na osnovu optužbi za distribuiranje albanskih nacionalističkih pamfleta, do pisanja nacionalističkih slogana na univerzitetu, od kojih su neki pozivali na stvaranje "Velike Albanije"

ODGOVOR BEOGRADA

 

 

Izvještaj CIA-e konstatuje kako je Beograd bio voljan da izađe u susret umjerenom dijelu albanske strane, dok je prema agitatorima nacionalizma postupao krajnje surovo.

"Napori da se riješi kosovski problem urodile su samo djelimičnim uspjehom. Investicije su stimulisale veliku migraciju nestručnih radnika iz sela u gradove, gdje obećanje zaposlenja nije ispunjeno", ističe se u izvještaju i dodaje da je spuštanje standarda na Univerzitetu u Prištini dovelo do velikog broja "polustručnih, nezaposlenih i nezadovoljnih".

Univerzitet je bio glavno poprište nacionalističkih tendencija, zapaža CIA. Kako su istovremeno sa jačanjem Albanaca, najistaknutiji srpski nacionalisti "uklonjeni s Kosova", oni koji su ostali su bili naročito osjetljivi "jer sve više percipiraju fundamentalnu prijetnju po svoj istorijski dominantan položaj" na Kosovu.

U analizi se dalje navodi da Srbi gledaju na popustljivu politiku federalnih vlasti prema Albancima kao na dalji pokušaj smanjenja srpskog uticaja u jugoslovenskoj državi. "Srbi sebe vide kao predvodnike i zaštitnike države, i ponosno ukazuju na činjenicu da je Srbija bila nukleus formiranja prve jugoslovenske države 1918.", stoji u izvještaju CIA-e.MUSLIMANSKI FAKTOR

 


Analiza američke obavještajne agencije ističe i problem vjerskog faktora, koji s obzirom na "represiju 3,8 miliona muslimana koji žive u Jugoslaviji i globalno buđenje islama", može stvoriti ozbiljan problem po Beograd.

Prema zvaničnim podacima, 1979. godine na Kosovu je živjelo oko 1.3 miliona albanskih i turskih Kosovara, što je činilo oko 85 odsto ukupne populacije u pokrajini. Još oko 350.000 Albanaca živjelo je u Makedoniji, a dodatnih 1.7 miliona muslimana Slovena u BiH. Izvještaj konstatuje da su ove grupe muslimana odvojene "geografijom, rasom i (u slučaju BiH) prvrženošću feudalnoj muslimanskih kulturi koja nije prisutna među albanskim i turskim elementima".

"Na primjer, krvna osveta i prodaja mlade su uobičajena stvar na Kosovu, dok su davno nestali među slovenskim muslimanima", piše u dokumentu.

CIA predviđa da će, u slučaju albanskog ustanka na Kosovu, doći do podjele na dvije struje - vjersku, koja će da se okrene Libiji, Iraku i Kuvajtu, gdje se vjerski propovednici obrazuju, i nacionalističku, koja će biti naklonjena Tirani.SIROMAŠTVO I NESTRPLJIVOSTCIA je zastupala stav da Beograd mora da pokrene efikasan ekonomski program kako bi umanjio siromaštvo na Kosovu i na taj način smirio nacionalističke duhove.

Problem demografskog buma Albanaca na Kosovu takođe je stvorio probleme u procesu integracije Kosova u Jugoslovensku ekonomiju. Izvještaj procjenjuje da Kosovo nikada neće postati dio jugoslovenskog ekonomskog "mejnstrima" i da je zbog toga situacija idealna za strano miješanje, čime se implicira na zvaničnu Tiranu i njeno pridobijanje albanskih nacionalista za svoje ciljeve.

CIA naglašava da je albanski lider Enver Hodža, uprkos uvjeravanju da ne planira da interveniše u unutrašnjim pitanjima Jugoslavije, oduvijek gledao na Kosovo kao na teritoriju pod privremenom jugoslovenskom kontrolom i da je istovremeno otvoreno postavio sebe kao "zaštitnika albanske manjine u Jugoslaviji".


Ipak, izvještaj implicira da Albanija, koja je ekonomski nazadnija i od Kosova, pokušava nacionalizmom da pridobije poštovanje Kosovara.

"U neobičnom razgovoru sa zapadnim diplomatom, albanski šef diplomatije Nesti Naše sugerisao je kako je 'prirodan i trajan' cilj ujedinjenje svih Albanaca u jednu državu", piše u dokumentu.

"Naševljevi komentari mogu biti dobar indikator da Tirana planira da iskoristi post-Titovu eru - ukoliko se Jugoslavija raspadne - kako bi ostvarila cilj formiranja Velike Albanije. Ovakva ideja privlači Kosovare, ne samo zbog nacionalnosti, već i zbog toga što bez obzira koliko su nazadni u Jugoslaviji, u Velikoj Albaniji bili bi napredni", zaključuje se u izvještaju CIA-e.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...