FRANJO TOPIĆ, OTVORENO: Katolička crkva je za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu

Monsinjor Franjo Topić, predsjednik Napretka, dao je intervju za TV1 u kojem je govorio o položaju Hrvata i odnosu crkve i politike

  • Društvo

  • 08. Feb. 2017  08. Feb. 2017

  • 0

TV1: Kako gledate na situaciju da se Hrvatska upliće u unutrašnje stvari BiH?

TOPIĆ: To je dvosmisleno. Nekada tražimo da se upliće, a nekada nam smeta. Zavisi kako ko gleda. Ovdje postoje tri viđenja. Kod nas je to osjetljivije zbog višenacionalnosti. Hrvatska se ne želi miješati u stvari ovdje, rekao je to i Petrov. S druge strane ima ustavnu obavezu da se „brine“ o Hrvatima u BiH, jer je i potpisnica Dejtona, pa ima i međunarodne obaveze. Mislim da bi se i češće, u pozitivnom smislu, trebali miješati. Većina sadašnjih aktuelnih nosilaca vlasti nema želje da se direktno miješa. Žele pomoći koliko mogu, a da se dogovore naši lideri. Mada mi često ispadamo kao maloljetni, svađamo se, ali to je borba za vlast u kojoj se ne biraju sredstva.

TV1: Nedavno ste potvrdili javno špekulacije da se stavovi Crkve i HDZ BiH o položaju Hrvata u BiH ne podudaraju. Je li tu mislite i na rezoluciju Odbora za vanjsku politiku evropskog Parlamenta?


TOPIĆ: Ne govorim službeno u ime Crkve. Zbog toga treba pitati Crkvu i HDZ. Svaka stranka, pa i HDZ gleda na stvari kroz svoju vlast i želi je bar sto posto. Crkva gleda kroz svakog čovjeka, bez obzira je li u većinskom ili manjinskom okruženju. Stranke imaju vlast i utiču na ljude, a Crkva ne raspolaže vlašću. Katolička crkva je iskreno za cjelovitu BiH.

TV1: Kakav je generalno odnos Crkve i HDZ BiH?

TOPIĆ: To pitajte njih.

TV1: Popravlja li se ili pogoršava položaj Hrvata u BiH?

TOPIĆ: Ja pokušavam tražiti ono pozitivno. Lako je govoriti negativno. Uvijek su negativne vijesti, a ima puno pozitivnih. Austrija je otvorila desetine firmi, a nema toga u medijima. Imamo nesretne – Tuzlu, koja prolazi teško. Za radnike i sirotinju se, naravno, mora brinuti društvo, ali se često gleda kroz medije i ispada da je ovdje samo loše. Šaljemo lošu poruku.

Što se Hrvata tiče, jedno je političko gledanje. Ima neravnopravnosti, BiH bi se trebala preustrojiti, to svi znaju. Ali nema volje i nije lako. Ovo rješenje nije funkcionalno, a ni pravedno. Ne može se vlastita sreća graditi na tuđoj nesreći.

TV1: Kako ocjenjujete političku situaciju? Imamo dizanje tenzija, bujanje nacionalizma... Život građana se ne razlikuje pretjerano. Loše se živi.

TOPIĆ: Nije dobro da se stvaraju tenzije. Trebaju ih smirivati ne samo vjerski nego i politički lideri. Nažalost oni se ne ravnaju po tome, da bi dobili vlast, pogotovo pred izbore. Političari se svugdje svađaju, ali je to kod nas osjetljivije, jer su tri naroda. Mislim da ima puno mogućnosti za solidan život i treba to razdvajati od političkog pogleda. Nismo se mi naživjeli demokratije. Ona je komplicirana, pogotovu sa nedobrim rješenjem u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...