OTIŠ'O SI MLADENE, OSTALA JE TUGA: Tifin odlazak u Beograd nije ni izbliza toliko loš potez, koliko je to bio duet sa Biljanom Marković

Naša stalna rubrika Recenzija utorkom donosi osvrt na Tifin duet sa Biljanom Marković

  • Estrada

  • 14. Feb. 2017  14. Feb. 2017

Piše: Mario Iličić

Jedan od najvećih poslijeratnih rock happeninga u glavnom gradu BiH bio je onaj u sarajevskom naselju Dobrinja, kada su pred 50-tak tisuća okupljenih spektakl napravili Parni valjak, Divlje jagode i Tifa. Mladen Vojičić je tada u jednom od najboljih nastupa u karijeri, otpjevao sve svoje pjesme ali i neke hitove iz ere Bijelog dugmeta i doživio neviđene ovacije publike. Taj je koncert više puta repriziran na nacionalnoj televiziji, a svjedoci su ga godinama prepričavali.

Tifa je prava sarajevska raja, jedan od rijetkih pjevača s naših prostora koji zna publici prenijeti emociju, jer je i sam veliki emotivac, no brojna lutanja u poslijeratnoj karijeri i amplitude koje su mu se dogodile, na kraju su rezultirale odlaskom iz Sarajeva.

Tifa je nebrojeno puta u intervjuima naglašavao kako je u duši rocker, ali je isto tako znao zbuniti fanove potpuno bespotrebnim duetima, poput onog s Jelenom Rozgom, ili pak jednim od najdosadnijih pop pjevača iz susjedne Hrvatske Sandijem Cenovom. Nekako bi se moglo prijeći i preko suradnje s Miligramom ili dueta sa pjevačicom lakih nota Elvirom Rahić, no definitivno je duet sa pevaljkom Biljanom Marković Tifino konačno zbogom rock`n` roll-u.

Najnovija pjesma Mladena Vojičića Tife tek je osvanula na Youtubeu, a već nakon 10 minuta uklonjena je sa tog internetskog servisa.

Tifa se, o čemu smo već pisali, definitivno preselio u Beograd, gdje će nastaviti karijeru. Rekli bismo, nije loš potez, Beograd je velegrad sa više od dva milijuna stanovnika, puno su veće mogućnosti, a Tifa je etablirano ime u domaćem estradnom svijetu. Možda mu se i posreći pa napravi iskorak u karijeri.

Uostalom, u Beogradu su i Zdravko Čolić, donedavno je u svom studiju i kući na Senjaku živio i radio i njegov kolega Goran Bregović, a u glavnom gradu Srbije odavno se skrasio i Zijo Valentino, pa zašto ne bi mogao i Tifa.

Mogući problem u beogradskoj priči su Tifina sarajevska prošlost, jer je Mladen čitav rat proveo u razrušenom Sarajevu dijeleći dobro i zlo sa svojim sugrađanima, boreći se protiv granata sa srpskih položaja onako kako najbolje zna - pjesmom. U tom razdoblju su nastale i dvije pjesme koje su Tifu obilježile za cijeli život.

Prvo je snimio legendarnu patriotsku pjesmu Ponesi zastavu, a nakon toga i neslužbenu himnu navijača Željezničara - Grbavicu, pjesmu koja također simbolizira otpor agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Duet sa Biljanom Marković je stvar principa i nema ama baš nikakve veze sa patriotskim tlapnjama i šupljom pričom. Jednako je idiotski bilo i od genijalnog i dobrog Saše Lošića postaviti Draganu Mirković na Harley Davidson i snimiti spot na kojem se ta cajka krevelji dok indijanske rese sa antilop jakne vijore na vjetru, kao i Tifina najnovija eskapada.

Kada sam prije četiri godine napisao pozitivne kritike Tifinog najnovijeg albuma pod nazivom „Spreman sam na sve“, nisam ni slutio kako je Tifa mislio bukvalno.

Tekst najnovije Tifine pjesme glasi:

„Vjetar mi te donese, i kad nisi ni u planu, sve ljubavi su premale kad pored naše stanu, i ko sa nama može da se poredi, kad jači smo od svih u porazu i pobjedi, opraštam ti noć nad Beogradom, ako ti je s njim ko meni sa njom, opraštam ti Savu, Miljacku, i što noćas nisi pored mene tu, a možeš li ti, to što molim te meni oprostiti...“

A onda se nakon minut i pol u pjesmi „ukazuje“ Biljana, s tremolom u glasu i stihovima: “Ne mogu da ćutim, kad sećanje mi dođe, još uvek sebe krivim kad dan bez tebe prođe, ko sa nama može da se poredi, kad jači smo od svih u porazu i pobedi, opraštam ti noć nad Sarajevom, isto mi je s njim ko tebi sa njom, opraštam ti Savu-Miljacku, i što noćas nisi pored mene tu, a možeš li ti meni, to što volim te, oprostiti...“

I tako je Biljana Tifi „oprostila“ Miljacku i noć nad Sarajevom, a Tifa se, bar za sada, oprostio od grada na Miljacki.

Vezane vijesti

trenutak ...