EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU: Apel vlastima BiH da prevaziđu etničke i političke podjele

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda je naglasio da BiH treba da se fokusira na reforme i izbjegava teme koje izazivaju razdore i mogu da uspore napredak na putu ka EU

  • Politika

  • 15. Feb. 2017  15. Feb. 2017

Poslanici Evropskog parlamenta danas su usvojili Rezoluciju o napretku reformi u BiH na putu ka EU.

 

Rezoluciju koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda podržalo je 496 zastupnika, 132 su bila protiv i 67 suzdržanih.

 

U nacrtu dokumenta apeluje se da BiH prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU i kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan, navodi se na web-sajtu Evropskog parlamenta.

 

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje. 

 

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je krajem januara Izvještaj o BiH za 2016. godinu u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

 

"Radujemo se stavu Evropske komisije o toj aplikaciji i želimo da ohrabrimo vlasti u BiH da ovaj proces shvate veoma ozbiljno i da se tome posvete", izjavio je tim povodom Dan Preda.

 

On je naglasio da BiH treba da se fokusira na reforme i izbjegava teme koje izazivaju razdore i mogu da uspore napredak BiH na putu ka EU, prenosi N1.

 

trenutak ...