IVANIĆ, OČAJAN, PITAO NOVINARE: "Ne znam kako možemo zaustaviti reviziju tužbe, recite mi vi i ja ću to uraditi"!

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na današnjem sastanku sa strankama iz Saveza za promjene, rekao je da će pokušati sazvati treću sjednicu Predsjedništva BiH, mada misli da je to bespotrebno, jer su neki odlučili djelovati vaninstitucionalno i upozorio da je ponovo za sutra zakazan sastanak nevladinih organizacija u Vijećnici, nakon kojeg će biti odlučeno o predaji revizije tužbe protiv Srbije.

  • Politika

  • 15. Feb. 2017  15. Feb. 2017

  • 11

Rekao je da su na sastanku razgovarali o najvećem problemu BiH, a to je vaninstitucionalno i protivustavno djelovanje, te dodao da očekuje da se bošnjački predstavnici vrate u institucionalno djelovanje u BiH i njene institucije, a ako se zaista odluke budu donosile van institucija onda će srpski predstavnici naći način da reaguju .

"Mi na vrijeme govorimo da samo institucije u BiH mogu podnijeti reviziju tužbe, a ne neki nevladin organ", rekao je Ivanić.

Nije želio da kaže kako će reagovati ako dođe do revizije i da na vrijeme upozorava one koje žele da podnesu tužbu, da to ne mogu uraditi. 

On ne zna kako srpski predstavnici to mogu zaustaviti pa je pitao novinare kako da to uradi.

"Recite mi kako i ja ću to uraditi", rekao je Ivanić novinarima.

Mi jasno upozoravamo da je ovo kršenje Ustava i više nije pitanje šta ce uraditi srpski predstavnici već šta rade bošnjački predstavnici. Srpski predstavnici ne ugrožavaju funkcionisanje BiH već to čine bošnjački predstavnici. Ovo je pitanje u koje se treba uključiti OHR.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji je danas zatražio da se odgodi sutrašnja sjednica, još jednom je ponovio da predstavnici Saveza za promjene neće učestvovati na sjednici, te da na proširenom kolegijumu bošnjačke stranke nisu željele da odgode sutrašnju sjednicu.

On je kazao da vjeruje kako će Mladen Ivanić, naći načina da zakaže sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj ce tačka dnevnog reda biti hoće li BiH podnijeti reviziju tužbe protiv Srbije.

Već smo na ovom portalu pisali da je važećim Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH predviđena mogućnost da svaki član ovog organa može skinuti tačku dnevnog reda s kojom se ne slaže, što daje Izetbegoviću mogućnost da onemogući Ivanića i Čovića u pokušaju da ga preglasaju po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije.

 

Prem saznanjima "Slobodne Bosne" Izetbegović koristu upravo tu poslovničku mogućnost -, U važećem Poslovniku (član21. stav4) doslovno piše:

 

"Na početku redovne sjednice svaki član Predsjedništva može predložiti izmjene dnevnog reda, limitovane na sljedeće slučajeve:

a) brisanje tačaka, osim obaveznih tačaka dnevnog reda,

b) dodavanje novih tačaka koje se tiču posebnih okolnosti".

 

Kao predsjedavajući Predsjendištva BiH, Ivanić može sazvati sjednicu ali ne može nametnuti dnevni red s kojim se ne slažu ostali ostala dva člana Predsjedništva BiH. 

 

Da ironija bude potpuna, na ovako formuliranom Poslovniku, s ugrađenim mehanizmom veta, insistirali su upravo srpski članovi Predsjendištva BiH, koji su se plašili bošnjačko-hrvatskog preglasavanja.  

 

(A.M.)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...