RADONČIĆ UPOZORAVA DAUTBAŠIĆA. „Ne dolazi sa Zijom Hadžijahićem, ispada da nam za nešto može trebati”

Dautbašić obavještava Hadžijahića o Sloveniji, te između ostalog kaže: “Sad mi je javio da su se njih dvojica malo porukali, pa se nešto svađali, pa se mirili”, kao i da će saglasnost biti aminovana”.

  • Hronika

  • 15. Feb. 2017  15. Feb. 2017

Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za ometanje rada pravosuđa je prezentirala presretnute razgovore koji su vodili optuženi, a koji se odnose na imenovanje supruge optuženog Zijada Hadžijahića na mjesto ambasadora u Sloveniji.

 

Istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zvjezdana Skeledžić je prezentovala razgovore vođene početkom i sredinom januara 2016. godine, u kojima, između ostalog, optuženi Fahrudin Radončić govori Bakiru Dautbašiću: “Dopisivao sam se sa Izetbegovićem, dao mi je Sloveniju”.

 

Radončić u nastavku razgovora pojašnjava Dautbašiću da bi mu “u ponedjeljak trebala biografija te žene”, te “rekao sam da je Slovenija realna opcija”, kao i da je “trebao da ide Koldžo” (Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, op. SB).

 

Dautbašić je sa druge strane u razgovoru pojasnio da je “žena bila generalni konzul i da se vratila iz Milana”, te da ne može biti “referentnija za to mjesto”.

 

U narednom razgovoru koji je svjedokinja prezentovala, Dautbašić obavještava Hadžijahića o Sloveniji, te između ostalog kaže: “Sad mi je javio da su se njih dvojica malo porukali, pa se nešto svađali, pa se mirili”, kao i da će saglasnost biti aminovana”.

 

Radončić u narednom razgovoru pita Dautbašića da li se čuo za Ljubljanju, na šta mu ovaj odgovara da je “nju malo strah” i da je “Stranka demokratske akcije (SDA) postavila za generalnog konzula”, te da mu je rekla da “ljudi nisu bili fer prema njoj”. Dautbašić potom priča kako joj je rekao da se stvari mijenjaju, kao i da je on nekad bio u SDA, na šta Radončić odgovara: “Reci ti njoj, nema tu predrasuda”. Na kraju razgovora Radončić kaže da: “ne dolazi sa Zijom, jer ispada da nam Zijo za nešto može trebati”.

 

Optuženi Radončić je potom tražio da se zadnji dio ovog razgovora ponovo reprodukuje, uz obrazloženje da se moglo čuti: “da ne dolazi sa Zijom, jer ispada da nam Zijo za nešto može trebati”, a ne kako je u transkriputu navedeno da “dođe Zijo”, dok je predsjedavajuća Vijeća rekla da se jasno čulo šta je snimljeno.

 

“Ti transkripti su objavljeni i nanijeli su mi štetu”, dodao je Radončić.

 

U razgovoru sa Safetom Oručevićem, koji je ranije saslušan kao svjedok, Radončić ga je upitao da li je gledao dnevnik, te da će Savez za bolju budućnost BiH izdati saopštenje o izboru ambasadorice. Radončić dalje prepričava kako je ostavio njene podatke i da je sada “ispalo” da je žena izabrana za 24 sata.

 

Pored razgovora, svjedokinja Skeledžić je pročitala i poruku koju je Radončiću poslao Bakir Izetbegović sa sadržajem “Izabrali smo ambasadoricu u Sloveniji”, na šta je Radončić odgovorio: “Hvala”.

 

Potom je puštena komunikacija između Radončića i Izetbegovića, gdje optuženi kaže da je “taj Zijad radio na analizi pravosuđa”. Izetbegović govori kako se boji da će tu biti zasjedanja, da treba sačuvati živce, te “šta god pođeš, po prstima udaraju”. Radončić kaže da je to “samo način da se dođe do mene”, a u nastavku razgovora ističe da gdje god je neko kriv, neka svakoga hapse.

 

Radončiću je na teret stavljeno da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

 

Pored njih trojice, optužena je i Bilsena Šahman, a prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić, piše Birn.

 

U sudnici su također, puštani i razgovori u kojima se pominje Azra Sarić, te je tako u telefonskoj konverzaciji Radončić pomenuo Oručeviću kako “po zakonu ona nije smjela biti prisutna u bolnici”. 

 

Radončić je o njenoj, kako je kazao, nelegalnoj specijalizaciji na Kliničkom centru u Sarajevu razgovarao sa Dautbašićem i Oručevićem. Sa ljekarom Emirom Talirevićem razgovarao je o njenom svjedočenju na Kosovu kako će je advokat pitati da prokomentariše nekadašnje naslovne stranice i da li je Ćelo ubijao za Aliju.

 

"Ima Avaz da piše o tome, ja ću dati intervju – Ćelu su ubili Bakir i Osmica”, rekao je Radončić.

 

 

 

trenutak ...