DŽAFEROVIĆ O BOJKOTU SRPSKIH ZASTUPNIKA: „Nedolazak na sjednice Parlamenta je kršenje Dejtonskog sporazuma“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je rekao da je pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu odvojeno od pitanja rada institucija BiH

  • Politika

  • 16. Feb. 2017  16. Feb. 2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, komentirajući odgađanje današnje sjednice tog doma zbog nedolaska 13 poslanika iz RS-a, rekao je da je nedolazak na sjednice Predstavničkog doma bez opravdanih razloga kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponašanje protivno Ustavu BiH i Poslovniku Predstavničkog doma.

 

Navodeći da će sjednica biti nastavljena 7. marta, Džaferović je kazao da je na početku sjednice konstatovano da je prisutno 26, od 42 poslanika, da je od tih 26 poslanika 25 iz entiteta Federacija BiH i da je jedan poslanik iz entiteta RS. 

 

- Danas smo konstatirali da 13 poslanika iz RS-a nije pristupilo sjednici i nisu dali opravdane razloge. To je ozbiljna činjenica koja je nas kao Kolegij uputila na zaključak da je potrebno da održimo sjednicu proširenog Kolegija. Održali smo sjednicu proširenog Kolegija i konstatirali da ova sjednica može da ima kvorum, a da način odlučivanja budući da se odlučuje na razne načine o različitim pitanjima na sjednici, može biti upitan - pojasnio je Džaferović.

 

On je naglasio da je svaki postupak poslanika pitanje njegove odgovornosti i ispunjavanja njegovih obaveza te da niko ne može uvjetovatii rad ovog parlamenta.

 

-Mi smo današnjom odlukom pokazali da želimo da radimo na konstruktivan i korektan način - istaknuo je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta, upozorivši da nije konstruktivno i korektno ucjenjivati rad Predstavničkog doma bilo kojim drugim pitanjima.

 

On je dodao da je pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu odvojeno od pitanja rada institucija BiH.

 

- To će ići svojim putem i nije moguće spajati ova dva pitanja, zahtjev za reviziju i rad institucija BiH i Predstavničkog doma niti je moguće na bilo koji način uvjetovati,  ili ucjenjivati rad institucija BiH - zaključio je Džaferović, prenosi Fena.

 

trenutak ...