DVOSTRUKI ARŠINI RUSKOG AMBASADORA: Izetbegovića poziva da odustane od revizije, a Dodika bodrio da održi referendum!

Ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov, pozvao je bošnjačke čelnike da odustanu od revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, što bi bilo posve legitimno da ambasador Ivancov, nekoliko mjeseci ranije, nije otvoreno podržavao Dodikovu referendumsku avanturu.

  • Društvo

  • 16. Feb. 2017  16. Feb. 2017

Pri tome je važno imati na umu činjenicu da zahtjev za reviziju presude predstavlja moralnu obavezu prema hiljadama nevino ubijenih Bošnjaka, dok je Dodikov referendum bio politički hir usmjeren na potkopavanje digniteta pravosudnih institucija BiH.

 

Ambasada Rusije u BiH saopćila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u cjelini.

 

U saopćenju se dodaje da Rusija kao država garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podršku svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

 

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procijeni cjelishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju povjerenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

 

Iz ruske ambasade naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbježnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, te da se znakovi u tom smislu vide već sada.

 

Reagiranje ruske ambasade u Sarajevu, a posebno iznesena ocjena da bi zahtjev za reviziju presude „mogao imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog“, predstavlja nastavak neizbalansirane i krajnje pristrasne politike ruske ambasade u BiH.Treba se podsjetiti događaja od prije nekoliko mjeseci i napetosti koja je vladala u BiH zbog održavanja zabranjenog referenduma u Republici Srpskoj, kada je ruska ambasada u Sarajevu otvoreno podržavala „pravo srpskog naroda na referendum“, ignorirajući upozorenja da bi takav jednostrani čin mogao imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH.

 

Za razliku od svih drugih ambasadora u Sarajevu, koji su pozivali Dodika da odustane, ruski ambasador Petar Ivancov puhao je Dodiku pod krila. Samo nekoliko dana pred održavanje referenduma, Ivancov je rekao da „narod Republike Srpske ima pravo da se o vitalnim pitanjima izjasni na referendumu“.

 

Ivancov je novinarima u Banjoj Luci rekao da mu je predsjednik RS-a Milorad Dodik, tokom sastanka, prenio stav da će 25. septembra biti održan referendum te pojasnio da teku pripreme za taj posao.

Ivancov je kazao da „sa emocionalne strane, razumije reagovanje Republike Srpske na odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike, jer postoje jaka osjećanja prema tom prazniku koji se proslavlja 20 godina, a sada odjednom Ustavni sud kaže da on nije legalan“.

 

- Čini se da je sad ostalo jedino da se referendum sprovede i da se međunarodnu zajednicu, ali i Ustavni sud, uvjeri kako ljudi u Republici Srpskoj vide to pitanje -  poručio je Ivancov.

 

Ističući da rješenje situacije nije da se referendum zabrani, Ivancov je rekao da takav pristup ne rješava uzrok, nego se bavi samo posljedicama.

 

On je kazao da je protivnik korištenja bonskih ovlaštenja, te da ne savjetuje visokom predstavniku da ih iskoristi.

trenutak ...