RECEPT DANA: Danas napravite ćufte sa sirom u paradajz sosu

Ćufte u paradajz sosu su pravili svi...recepti su slični, samo su nijanse u pitanju

  • Gastro

  • 17. Feb. 2017  17. Feb. 2017

  • 0

Sastojci

 

za ćufte:

1kg mljevenog mesa

1 velika glavica crnog luka

3 češnja bijelog luka

2 jaja

3 kašike prezle

150-200g sira gaude

lisće peršuna

vegeta, biber

malo ulja

 

za sos:

 

1 Umak bolognese ili 500ml gustog soka od paradajza

400ml mlijeka

500-600ml vode

3 kašike brašna

1-2 kašike slatke mljevene crvene paprike

Vegeta

bosiljak

 

Priprema

 

Isjeckati sitno luk, bijeli luk i lišće peršina.

U dublju posudu staviti meso i dodati isjeckanu mješavinu luka i peršina. Dodati jaja, prezlu, vegetu i biber i dobro rukom izmješati.

 

Sir isjeckati na kockice ne veće od 1cm x 1cm. Uzimati po malo mesa oblikovati u malu pljeskavicu i preko staviti sir. 

 

Formirati ćufticu tako da je sir u sredini.

 

Veličinu ćuftica odredite sami.

Ćuftice na kratko sa svih strana propržiti na malo ulja, dok ne dobiju smeđu boju .

 

Bolonjeze sos ili paradajz sok zagrijati u šerpi i dodati brašno i crvenu papriku uz miješanje. Promiješati i naliti sa mlijekom i vodom. Začiniti i miješati dok ne proključa. Dublju tespsiju ili keramičku ili glinenu posudu nauljiti malo i poredati ćuftice. Preliti sa sosom tako da se ćufte prekriju. Ubaciti malo bosiljka, poklopiti i staviti u rernu da se krčka oko 1h na 220-250 stepeni.

 

(Coolinarka/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...