ŠAROVIĆ O REVIZIJI PRESUDE: „Blokada nije politika SDS-a, ali će sigurno biti krize“

Upitan o sastanku koji je za danas najavio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović o eventualnom podnošenju zahtjeva za reviziju presude, Šarović je kazao da "svako čini ono što misli da je najbolje u ime onih koje predstavlja"

  • Politika

  • 17. Feb. 2017  17. Feb. 2017

Potpredsjednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da će SDS iskoristiti svaku mogućnost da do revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije ne dođe.

 

- Ukoliko dođe do revizije presude SDS će kreirati buduće odgovore i u ovom trenutku nije zauzeo konkretan stav. Sigurno je da će biti krize, ukoliko dođe do revizije, ali ćemo o mjerama odlučiti unutar stranke - rekao je Šarović novinarima i dodao da blokade nisu politika SDS-a. 

 

Upitan o sastanku koji je za danas najavio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović o eventualnom podnošenju zahtjeva za reviziju presude, Šarović je kazao da "svako čini ono što misli da je najbolje u ime onih koje predstavlja".

 

- Ne želim da to komentarišem, ali želim da istaknem da u Međunarodnom sudu pravde u Hagu procese vode države. Želimo da ukažemo da kad se nešto poduzima uime države BiH, ma kako teško pitanje bilo ono treba biti dogovoreno u državnim institucijama - kazao je.

 

Dodao je  da ne želi da omalovaži bilo čiji pravo na pravdu jer je to nešto što je univerzalno.

 

- Znamo svu specifičnost određenih pitanja koja se danas stavljaju na dnevni red. Upravo ovo pitanje je test za neka ustavna prava, poput prava entitetskog glasanja i prava na konsenzus. Ukolko se krene krivim putem bit će apsolutno u pravu oni koji tvrde da entitetsko glasanje ne treba nikada ukinuti - kazao je Šarović, prenosi Fena.

 

trenutak ...