REPUBLIKA SRPSKA NA NOGAMA: Oštre reakcije vlasti i opozicije na najavljenu reviziju tužbe protiv Srbije

„Nemam sumnju, Bakir Izetbegović je odlučio da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH - već društveno politički inat jednog od tri člana Predsjedništva“, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica

  • Politika

  • 17. Feb. 2017  17. Feb. 2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je Srni da je „društvo za prošlost i sukobe, kako bi se ukratko mogao nazvati današnji skup u sarajevskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, potvrda da Srbi u BiH među političkim Bošnjacima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili evropske integracije“.

 

Dodik je rekao kako smatra da je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dijelovi jednog naroda, te da je neprihvatljiva i sa moralnog i svakog drugog stanovišta.

 

„Ni prije deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, ni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što joj muslimani u BiH pokušavaju staviti na teret", kazao je Milorad Dodik i dodao kako od srpskih predstavnika u institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Haagu ospore legitimitet revizije pomenute presude, a pred pravosuđem u BiH pokrenu krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će sutra u Banjoj Luci održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o najavljenom podnošenju zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnih sudom pravde u Hagu.

 

„Nemam sumnju, Bakir Izetbegović je odlučio da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH - već društveno politički inat jednog od tri člana Predsjedništva“,  rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

 

„Neka Bakir Izetbegović dobro upamti današnji dan. 17. februara je početak kraja njegove političke karijere. Јavno ga pozivam da odgovori ukoliko Međunarodni sud pravde odbije reviziju - hoće li preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto u Predsjedništvu BiH“, rekao je Govedarica za N1.

 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić najavio je jednu vrstu blokade funkcioniranja BiH sve dok Međunarodni sud pravde u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Čavić je rekao da će Savez za promjene u naredna dva do tri dana zauzeti konačan stav o učešću svojih predstavnika u bh. institucijama, te da misli da će funkcionisanje institucija BiH biti na čekanju sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju.

 

trenutak ...