"FRLJOKA" SAZNAJE, UPRAVA "CENTRALNOG ZATVORA" TRAŽI: "Kadrovski smo ekipirani da u pritvoru organiziramo suđenja, imamo ugledne sudije, tužitelje, advokate..."

Uprkos veoma dobroj i profesionalnoj kadrovskoj bazi, Uprava Centralnog zatvora priznaje da je deficitarna sa tužiteljima, pa stoga moli Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće da pojedine iskusne tužitelje protiv kojih se vodi disciplinski postupak (poput Gorana Salihovića, Nives Kanevčev...) proslijedi na rad i ispomoć kolegama u Centralnom zatvoru

  • Frljoka

  • 19. Feb. 2017  19. Feb. 2017

  • 0

Uprava sarajevskog Centralnog zatvora, saznajemo, uputila je Ministarstvu pravde BiH i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću pismo sa zahtjevom da se ovoj inistuciji omogući samostalno vođenje sudskih procesa, za šta, kaže se u pismu, "posjeduju ljudske, stručne, tehničke i prostorne uslove" .


"Posljednjih nekoliko mjeseci, zahvaljujući pojačanom angažmanu tužilaštava i sudova naša institucija je bitno osnažila svoje ljudske resurse, posebno u pravosudnom segmentu.

Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da smo postali bogatiji za desetine uglednih pravosudnih radnika, sudija, tužitelja, advokata...

Smatramo da njihovo znanje i stručnost treba iskoristiti i da im treba omogućiti da u slobodno vrijeme, osim što šetaju i gule krompir, u našim prostorijama obavljaju poslove za koji su stručni i pozvani, uz, naravno, vašu suglasnost i podršku..."

U pismu se navodi kako će se striktno voditi računa o sprečavanju suboba interesa, pa tako tužitelji i sudije neće moći biti angažirani na predmetima u kojima su sami optuženi, najčešće vezanim za krivična djela korupcije i zloupotrebe položaja, nego isključivo na nekim drugim slučajevima, poput ubojstava, saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama, ratnih zločina".

Uprkos veoma dobroj i profesionalnoj kadrovskoj bazi, Uprava Centralnog zatvora priznaje da je deficitarna sa tužiteljima, pa stoga moli Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće da pojedine iskusne tužitelje protiv kojih se vodi disciplinski postupak (poput Gorana Salihovića, Nives Kanevčev...) proslijedi na rad i ispomoć kolegama u Centralnom zatvoru.

Na kraju ovog pisma, Uprava Centralnog zatvora izražava zadovoljstvo što je posljednjih nedjelja među njihovim štićenicima sve više političara, pa će tako, kako stoji u pismu, "biti osigurano i ono što je predstavljalo najveću prepreku u dosadašnjem radu pravosuđa, a to je politička volja."

Posebno ohrabruje da među političarima ima predstavnika svih stranaka, i vladajućih i opozicionih, što će dodatno osnažiti nezavisnost sudskih procesa unutar zidina Centralnog zatvora, piše Uprava ove institucije, uz zaključak da "su vrata Centralnog zatvora kroz istoriju bila otvorena za različita politička mišljenja".

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...