DRAGAN MEKTIĆ: Staša Košarac se prije 10 godina zalagao za Ustav Republike BiH, a Dodik nije htio osporiti imenovanje Sakiba Softića

„Podsjećam ga da 2001. godine Koalicija „Sloga“, u kojoj je ključna osoba bio Milorad Dodik, sa Živkom Radišićem u Predsjedništvu BiH, nisu željeli da ospore imenovanje agenta Sakiba Softića i pitanje je kakva bi sada situacija bila. To je nož u leđa Koalicije „Sloga“ i Republici Srpskoj i Srbiji – izjavio je Mektić

  • Politika

  • 20. Feb. 2017  20. Feb. 2017

 „Želim da kažem da i dalje stojim na stanovištu da je čitav ovaj proces oko revizije neko izbacio iz institucija BiH, prenio čitav taj proces na neke neformalne grupe, pa čak i nevladine organizacije, i da je sada zaista problemi najveća odgovornost onih ljudi koji su to izbili iz sistema, da to vrate nazad i da se problemi rješavaju u okviru sistema.

 

Ne govorim o reviziji, je li trebala biti ili nije, kakva je trebala biti, ali je činjenica da institucije sistema niti jedan trenutak nisu posvetile tome i da je to tragedija za BiH. Sad smo u čitav problem taj uvukli i diplomatiju. Privatnim interesima utječemo poprečno i paralelno na rad naših diplomatsko-konzularnih predstavništava. Mislim da idemo u jedan sunovrat i da čitavu tu situaciju moramo da vratimo u institucije sistema“, izjavio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

Na konferenciji za novinare Mektić je žestoko odgovorio i šefu Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH Staši Košarcu, koji je jučer zatražio njegovu smjenu.

 

„Ja bih predložio bh. građevincima da jedan dio pisoara spuste za 50 centimetara. On je trenutno prvi na braniku otadžbine. Isturen je kao prvi u odbrani i koliko ja imam informaciju, tu borbenu gotovost uvježbava kroz nasilje u porodici. I tehnički se oprema.

 

Kupio je novog mercedesa, koji vrijedi oko 100 hiljada  eura, a odvaja se dosta u finansiranje te njegove odbrane. On mjesečno prima oko 7.000 KM u institucijama BiH“, rekao je Dragan Mektić i ponovio da je Milorad Dodik zloupotrijebio referendum u Republici Srpskoj za političke interese SNSD-a.

 

„Kako sada Milorad Dodik poziva sve na zajednički dogovor o reviziji presude, zašto nije pozivao kada se razgovaralo o 9. januaru, pa je samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazao referendum. Pitam ja Košarca, da li je 9. januar praznik u Republici Srpskoj? Nije. Zašto je Vlada Republike Srpske proglašavala 9. januar za neradni dan? Oni su poništili taj praznik, izbacili ga iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a ja jednostavno nisam, pošto sam znao šta je svrha, želio da budem izmanipulisan od tako prostih ljudi. Sad mi je mirna savjest zato što nisam dozvolio da budem izmanipulisan“, rekao je ministar sigurnosti BiH.

 

„Podsjetit ću vas na jedan dokument koji je Staša Košarac  prije deset godina, povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zajedno sa Šahbazom Džihanovićem, Slavom Kukićem, Mirkom Pejanovićem, Vehidom Šehićem i Miodragom Živanovićem, napisao: „Nacrt platforme za novi demokratski Ustav Republike BiH“, kojim se, umjesto entiteta, uvode multietničke regije, svedene na lokalnu samoupravu, dok se nadležnosti BIH snažno jačaju.

 

Umjesto Vijeća ministara, u BiH uvodi se vlada BiH, a umjesto Predsjedništva BiH uvodi se predsjednik Republike BiH, kojeg prostom većinom bira Parlament BiH. Tim prijedlogom i tim dokumentom je bilo predviđeno formiranje vrhovnog suda BiH. Uvedena su tri nivoa vlasti. Umjesto entiteta uvedeno je pet multietničkih regija: sarajevska, banjalučka, zenička, tuzlanska i mostarska. Nek se Košarac pozabavi prijavama koje ima za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića bez akciznih markica, jer postoje četiri prijave koje su u toku. Zbog toga ima mercedes i sve zbog čega se danas šepuri. – kazao je Mektić.

 

On je, također, optužio Milorada Dodika da je, između ostalih, omogućio podnošenje zahtjeva za reviziju presude, odnosno ovlaštenje agenta BiH Sakiba Softića.

 

„Podsjećam ga da 2001. godine Koalicija „Sloga“, u kojoj je ključna osoba bio Milorad Dodik, sa Živkom Radišićem u Predsjedništvu BiH, nisu željeli da ospore imenovanje agenta Sakiba Softića i pitanje je kakva bi sada situacija bila. To je nož u leđa Koalicije „Sloga“ i Republici Srpskoj i Srbiji – izjavio je Mektić.

trenutak ...