CRNADAK ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: „Nezakonito instruiranje ambasadora može dovesti do krize u funkcioniranju diplomatsko-konzularne mreže BiH“

"Ja, kao ministar vanjskih poslova BiH, snosim punu odgovornost za sadržaj ovog, kao i svih drugih dopisa koje upućujem, a ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji", napisao je Igor Crnadak

  • Politika

  • 20. Feb. 2017  20. Feb. 2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uputio je odgovor članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na njegovo pismo od 16. februara, koje se odnosi na korespodenciju ministra vanjskih poslova BiH sa registrarom Međunarodnog suda pravde u Hagu.

 

U spomenutom pismu Izetbegović je napomenuo da ministar vanjskih poslova BiH „nijednom odlukom Predsjedništva BiH nije ovlašćen da uime BiH obavlja bilo kakvu korespondenciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu.“

 

S tim u vezi, u svom odgovoru Crnadak je istaknuo da "u skladu sa važećim zakonodavstvom BiH, kao i odredbama ratifikovanih međunarodnih konvencija, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno ministar kao rukovodilac institucije, ovlašćen je, između ostalog, za saradnju s međunarodnim organizacijama, kao i za saradnju sa organima i tijelima drugih država i međunarodnih organizacija".

 

Crnadak je također naglasio da član Predsjedništva Izetbegović instruira Ambasadu BiH u Hagu da zanemari instrukcije ministra i da ne proslijedi pismo (zatvorenu kovertu) koje ministar upućuje Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

- Ja, kao ministar vanjskih poslova BiH, snosim punu odgovornost za sadržaj ovog, kao i svih drugih dopisa koje upućujem, a ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji - ističe Crnadak.

 

Ministar vanjskih poslova BiH smatra da ovakvo „unilateralno, nezakonito instruiranje ambasadora BiH u svijetu od pojedinih članova Predsjedništva BiH može dovesti do krize u funkcioniranju diplomatsko-konzularne mreže BiH“.

 

Izrazio je nadu da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema njemu kao predstavniku Republike Srpske te predložio da Izetbegović povuče svoj nalog ambasadoru BiH u Hagu da ne provede instrukciju ministra vanjskih poslova BiH, za koju tvrdi da je u potpunosti u skladu sa svim važećim propisima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

trenutak ...