OBOŽAVAJU IH GENERACIJE: Napravite jednostavne i slasne krofne i obradujte ukućane

Genracije su odrasle na krofnama, i u opće nije važno jesu li punjene pekmezom i prelivene čokoladom

  • Gastro

  • 21. Feb. 2017  21. Feb. 2017

  • 0

Sastojci

 

1 kg mješavine za krafne

450 ml mlake vode

1 Instant kvasac

50 ml ulja

400 g džema od marelica

1 žlica voćne rakije

ulje za prženje

 

Priprema

1.

Mješavini za krofne dodajte instant kvasac, promiješajte, dodajte ulje i uz miješanje postupno dolijevajte vodu i rakiju da dobijete glatko tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu 30-40 minuta.

2.

Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 do 1 cm te režite kalupom promjera oko 8 cm. Izrezano tijesto neka se diže još 15 do 20 minuta.

3.

Dignute krofne stavite peći u veću količinu dobro ugrijanog ulja tako da ih položite u ulje gornjom stranom.

4.

Pržite pokrivene oko 3 minute, maknite poklopac, okrenite krofne i pržite dok se ne zarumeni i druga strana. Vadite ih šupljikavom lopaticom i stavljajte na upijajući papir.

5.

Džem od marelica stavite na laganu vatru da se džem zagrije. Malo ohladite, stavite u slastičarsku vrećicu, pa pripremljenim umakom punite tople krofne.

 

Posluživanje

 

Krofne pospite šećerom u prahu i poslužite.

 

(Coolinarka/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...