POTVRĐENO IZ HAGA: Članovi delegacije BiH predali aplikaciju za reviziju tužbe protiv Srbije

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena agentom Sakibom Softićem, u 14:45 minuta ušla je u zgradu Haškog tribunala, gdje su predali aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

  • Vijesti

  • 23. Feb. 2017  23. Feb. 2017

  • 5

Aplikaciju su Međunarodnom sudu pravde u Hagu predali Sakib Softić, te članovi tima za reviziju tužbe David Scheffer i Phon van den Biesen.

 

Registar Suda zaprimio je materijal, a nakon predate aplikacije, Međunarodni sud pravde u Hagu provjerit će činjenice i rokove, te potom uputiti zahtjev naše zemlje Srbiji na očitovanje.

  

Prema informacijama "Slobodne Bosne" aplikacija sadrži oko 100 strana osnovnog teksta, na čijoj izradi je radio četveročlani pravi tim pravnih eksperata na čelu s američkim advokatom  Davidom Schefferom.

 

Ekspertni tim koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Nizozemac Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

 

Vođa ekpsertnog pravog tima BiH, američki pravnik David Scheffer, svojevremeno je obnašao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih dešavanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona. 

 

Danas predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Northwestern u Chicagu, na kojem rukovodi i Međunarodnim centrom za ljudska prava. Karijeru je započeo u firmi Coudert Brothers, a radio je i kao savjetnik u Komitetu za vanjske poslove SAD-a, najprije kao viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada obnašala dužnost ambasadorice u Ujedinjenim narodima. Scheffer je zatim bio zastupnik u Komitetu za nacionalnu sigurnost od 1993. do 1996. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora.

 

Kao ambasador je Scheffer učestvovao u stvaranju međunarodnih krivičnih tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone i Tribunal za režim Kmera. Kao predavač u predmetima međunarodnog prava i ratnih zločina je radio na univerzitetima Northwestern, Georgetown, Colombia, Duke i George Washington.

 

U decembru 2011. godine je objavio knjigu memoara „Sve nestale duše: lični prikaz tribunala za ratne zločine“ o razvoju međunarodnih tribunala 90-ih godina. U toj knjizi on piše o neuspjesima Washingtona tokom genocida u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995. godine, te potrazi za zloglasnim ratnim zločincima. U svom osvrtu nakon presude Radovanu Karadžiću Scheffer ističe da su Bošnjaci decenijama čekali da Međunarodni sud donese odluku da je etničko čišćenje koje su pretrpjeli, posebno 1992. godine koja je bila najgora godina sukoba, bilo u cilju genocida.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a iskustvo i uspjesi koji stoje iza njega mogu poslužiti kao garant da će zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde biti pravno kredibilan i u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde.

 

alt

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...