KONAČNO SE OGLASIO I DRAGAN ČOVIĆ: Nakon sastanka s britanskim ambasadorom poručio da je najvažnije spustiti tenzije

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadorom Velike Britanije Edwarom Fergusonom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji

  • Politika

  • 23. Feb. 2017  23. Feb. 2017

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwarom Fergusonom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Zajednički ocijenjeno da je u ovom trenutku važno spustiti tenzije koje opterećuju reformske procese i skreću pažnju s evropskog puta BiH, a koje su u posljednje vrijeme vidno narušile medijsku klimu i opterećuju funkcioniranje države.

S tim u vezi sagovornici su se suglasili kako je nužno da institucije na svim nivoima nastave nesmetano ispunjavati reformske obaveze, naročito one koje se vežu za evropski put Bosne i Hercegovine.

Također, zaključeno je da je negativne posljedice cikličnih političkih kriza potrebno preduprijediti i neutralizirati posvećenim radom na implementaciji ključnih institucionalnih i privrednih reformi na svim nivoima putem kompromisa, dijaloga i funkcioniranja institucija.

Ambasador Ferguson na kraju susreta još jednom je istakao da će njegova zemlja i dalje nastaviti pružati punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Podsjetimo da se Dragan Čović, nakon što je vanredna sjednica Predsjedništva BiH danas prekinuta, nije obraćao novinarima, dok su Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović održali odvojene konferencije za medije.

trenutak ...