SAFET SOFTIĆ OTKRIO: "Imali smo intenzivne kontakte sa međunarodnim zvaničnicima, niko nije sugerirao da odustanemo od revizije!

Ne mislim da postoji razlog za ovoliku političku nervozu ali ove dane doživljam kao kulminaciju krize i nakon današnjeg dana očekujem da se tenzije počnu spuštati. Ne mislim da Savez za promjene treba da izađe iz vlasti, nemaju za to razloga i ne mislim da na taj način trebaju da pomažu Dodika. Posljednice i određeni refleksi zbog ove situacije će još neko određeno vrijeme potrajati ali moj je dojam da će tenzije padati, kazao je za TV1 dopredsjednik SDA.

  • Politika

  • 24. Feb. 2017  24. Feb. 2017

  • 2

Govoreći o podnošenju zahtjeva za reviziju presude Sofitić ističe da su na sastanku koji u imali prošle sedmice dobili vrlo precizne informacije da postoji vrlo kredibilna aplikacija kada je u pitanju revizija presude i dobili smo jasna uvjeravanja da gospodin Softić je ovlašteni agent pred Međunarodnim sudom pravde.

"Ako gledamo sa političke strane cjelokupnu situaciju i ovo pitanje koje je potpuno zasjenilo sva druga pitanja, onda bi mogli kazati da je to u jednoj mjeri neopravdano da se ovoliko bavimo ovim pitanjem. Međutim, sa druge strane ako pogledamo presudu iz 2007.godine onda ćemo vidjeti da su vrlo teške kvalifikacije sa tom presudom donesene, dakle verificiran je genocid koji se dogodio u Srebrenici.Vrlo je precizno kazano ko je to učinio. Osuđeno je ponašanje Srbije koja nije djelovala da to spriječi, i ako imamo tako teške kvalifikacije onda je razumljivo sa te strane da se na ovakav način političari bave ovim pitanjem", kazao je Softić.

On ipak očekuje okončanje postojeće političke krize i smatra da je ona sa današnjim danom kulminirala.

"Što se mene tiče, ja zaista mislim da je ovo krivično pravni proces koji traje 23 godine i koji ovih dana ima svoj konačan epilog. Ne mislim da je to razlog za ovoliku političku nervozu ali ove dane doživljam kao kulminaciju krize i nakon današnjeg dana očekujem da se tenzije počnu spuštati i da nakon što iskoristimo sva pravna sredstva da se polako počnemo vraćati u normalan život i da radimo ono što nam je posao a to je boljitak ove zemlje i evropski put", rekao je Softić.

Istakao je da ga začuđuje ponašanje ruskog ambasadora komenarišući današnje zaključke sa sjednice PIC-a.

"Čudno mi je ponašanje ruskog ambasadora i po pitanju neustavnog referenduma koji je održan prošle godine ali i po pitanju ove revizije. Međunarodna zajednica je ovih dana imala intezivne kontakte sa svima nama koji smo na odgovornim funkcijama u ovoj zemlji i mi smo od svih njih čuli ovakav stav kakav je PIC danas usvojio a to je da su oni zabrinuti za posljedice koje će proisteći. Ni od jednog od sagovornika nisam čuo da su protiv toga da se revizija podnese ukoliko za to postoje pravno-formali uslovi i dokazi koji su u skladu sa pravilima Suda. Međutim današnje saopćenje ukazuje svim akterima u ovoj drami da se ipak moramo spustiti na zemlju, da niko ne smije jednostran potez donijeti a koji bi doveo do šire destabilizacije i koji bi doveo do blokade institucija ove zemlje", kazao je Softić.

Ovo je potez koji nije imao alternativu, dodaje Softić, jer je proces otvoren pred Sudom, imamo mogućnost revizije i ja ne znam ko bi tome mogao kazati ne, nećemo napraviti reviziju iz nekih političkih razloga.

Govoreći o jučerašnjem sastanku u Beogradu Softić ističe da je najvažnije ono što se moglo čuti od Vučića a to je da Srbija ovo ne smatra prijateljskim činom ali što se tiče odnosa sa BiH da se tu ništa promjeniti neće.

On je dodao da je obaveza gospodina Ivanića da prije svega brani interese Bosne i Hercegovine, iako je u BiH teško odvojiti državno od nacionalnog ali u svakom slučaju Ivanić ne bi trebao biti neko ko diže tenzije a on to čini.

Kazao je da do sada od Saveza na promjene nije eksplicitno čuo da će oni napustiti državne institucije i da se tu radi eventualno o mogućnosti ilu u formi nekih prijetnji.

"Ne mislim da Savez za promjene treba da izađe, nemaju za to razloga i ne mislim da na taj način trebaju da pomažu Dodika. Posljedice i određeni refleksi zbog ove situacije će još neko određeno vrijeme potrajati ali moj je dojam da će tenzije padati", zaključio je Softić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...