KOGA LAŽE UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Iako su najavili da će špediterske usluge za kupovinu preko interneta biti ukinute dok ne proradi novi software, to se nije dogodilo!?

Zbog učestalih pritužbi građana koji kupuju preko internetskih servisa, a čija se roba u vrijednosti iznad 50 KM posebno carinila kod špediterskih tvrtki, podigla se velkika prašina u javnosti

  • Vijesti

  • 24. Feb. 2017  24. Feb. 2017

  • 0

Koncem siječnja uputili smo dopis Upravi za indirektno oporezivanje s pitanjima zbog čega se vrši dvostuko oporezivanje robe kupljene preko interneta, a prvi veljače iz te institucije stiglo nam je priopćenje koje smo objavili u cijelosti.

Na sastanku UIO BiH je prezentovirano da će u prvih deset dana veljače ove godine biti završen novi modul informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji treba omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inozemstva. Na taj način ne bi bilo potrebe za angažiranjem posrednika u carinskom postupku – špeditera i podnošenja carinskih deklaracija, već bi cijeli postupak pokretali nadležni poštanski uredi.

Carinjenje se treba vršiti na način da se svaka pojedinačna vrsta roba u procesu carinjenja svrstava prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odredi precizna stopa carine za svaku pojedinačnu vrstu robe, pripadajući PDV i akciza ako se radi o akciznom proizvodu. Na ovaj način bi trebao biti riješen trenutno nastali problem oko carinjenja pošiljki naručenih putem interneta.

Podjećamo, ukoliko fizičko lice iz BiH dobije paket od fizičkog lica iz inozemstva i dalje se primjenje postupak usmene carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije sa jedinstvenom stopom carine od 10 % i pripadajućim PDV-om od 17 %, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM, koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

S obzirom da je 10. veljače prošao, a ništa se nije učinilo po pitanju prestanka naplate špediterskih usluga na robu naručenu preko interneta, uputili smo novi dopis na adresu Uprave za indirektno oporezivanje, kako bi smo dobili odgovore zbog čega nisu ispoštovani rokovi koje su sami sebi zadali, no do današnjeg dana odgovor nadležnih nismo dobili.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...