CHRIS HEDGES, DOBITNIK "PULITZEROVE NAGRADE": Nema razlike između Trumpa i Karadžića, koga su u Sarajevu ismijavali sve dok nije postao vlast!"

Malo je razlike između komičnog, neostvarenog pjesnika Radovana Karadžića koji je godinama prije rata bio predmet podsmijeha u Sarajevu i Donalda Trumpa...", kazao je Hedges

  • Politika

  • 26. Feb. 2017  26. Feb. 2017

Chris Hedges, jedan od najznačajnijih američkih novinara, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji izvještavao za "New York Times", u razgovoru za "Politiku" aktuelne prilike u Sjedinjenim Američkim Državama i "fenomen" Donalda Trumpa upoređuje sa događajima uoči raspada Jugoslavije.

"Fašistički pokreti pronalaze poklonike među gubitnicima koji se osjećaju, i to veoma često sasvim ispravno, da nemaju nikakav uticaj u društvu. Oni u fašizmu imaju utisak da postaju važni. U fašizmu snažan lider obećava moralnu obnovu, slavu i osvetu, a racionalna debata je zamijenjena senzualnim doživljajima. Kao što je primijetio Walter Benjamin, fašisti pretvaraju politiku u estetiku, a vrhovna estetika jeste rat.

Trump će eskalirati stari, ili započeti novi rat, kada njegova baza shvati da je iznevjerena. Onda će rat poslužiti da se bijes i frustracija naroda usmjere ka unutrašnjim i spoljnim neprijateljima. Rat je imao za cilj i da odvuče pažnju obespravljenoj radničkoj klasi u bivšoj Jugoslaviji."

Hedges nastavlja praviti paralele između današnje Amerike i Jugoslavije uoči raspada, pa kaže:

"Jezik nasilja uvijek prethodi stvarnom nasilju. Osiromašenje uvijek stvara ljute gomile spremne da ubiju i budu ubijene.... Znam kako će se to završiti. Ono što se sada dešava u SAD veoma je slično onome što
se dešavalo u Jugoslaviji. Rat na Balkanu nije bio uzrokovan viševjekovnom etničkom mržnjom već ekonomskim kolapsom.

Kriminalci koji su preuzeli vlast iskoristitli su bijes nezaposlenih i očajnih i pronašli žrtvenu jagnjad među Hrvatima, Muslimanima, Albancima. Oslobodili su ludilo koje je vodilo ka ratu i samouuništenju.

Malo je razlike između komičnog, neostvarenog pjesnika Radovana Karadžića koji je godinama prije rata bio predmet podsmijeha u Sarajevu i Donalda Trumpa..."

(SB)

trenutak ...