SAOPĆENJE IZ KABINETA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: "Ivanić se lažno predstavlja kao SUVEREN BiH"!

Povodom današnje press konferencije srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, saopćenjem se oglasio i kabinet bošnjačkog člana, Bakira Izetbegovića.

Saopćenje prenosimo u cjelini.

  • Politika

  • 28. Feb. 2017  01. Mar. 2017

  • 14

Ivanić je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je on tvrdio sve vrijeme da će Međunarodni sud pravde u Hagu tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Softića. To nije ono što je g. Ivanić tvrdio sve vrijeme.  Sve vrijeme, uključujući i u svom pismu Sudu od 13. jula 2016. godine, Ivanić je tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH da novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije. 

 

Sud je, međutim, u svom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH zatražio pojašnjenje statusa agenta Softića prema postojećoj Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

 

U tom pismu Sud nije prejudicirao bilo kakav stav Suda o tumačenju svog Statuta i Pravila vezano za imenovanje agenata.

 

Umjesto što sve vrijeme tumači Statut i Pravila Međunarodnog suda pravde, g. Ivanić bi konačno trebao da pojasni zašto i na temelju kojih pravnih (a ne političkih) argumenata negira pravno neupitnu činjenicu da Sakib Softić i dalje ovlašteni agent BiH na temelju Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, jer je ta odluka i dalje važeća i na snazi je. 

 

 Ivanić je na današnjoj konferenciji za  štampu pročitao odlomke iz svog novog pisma Sudu, koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. marta. 

 

U tom pismu Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za štampu u Beogradu 22. februara, a to je da će Sudu reći da to pismo piše u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odnosno kao “SUVEREN” države Bosne i Hercegovine.  Drugim riječima, Ivanić je danas potvrdio da će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH. 

 

Ukoliko  Ivanić to zaista i uradi, bit će to zloupotreba položaja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema pravo da u ime Predsjedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsjedništva BiH, jer o tim njegovim mišljenjima i tumačenjima ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima. 

 

Ivanić je na današnjoj konferenciji za štampu također kazao da će u svom novom pismu Sudu napisati da je Predsjedništvo BiH održalo “sjednicu” 23. februara 2017. godine i konstatovati da na toj “sjednici” Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju.  Kao što je dobro poznato, ta “sjednica” Predsjedništva BiH je prekinuta, dakle nije održana, zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili Izetbegović a zatim i Čović, a Predsjedništvo BiH se na toj “sjednici” nije izjašnjavalo niti je glasalo o bilo kakvoj odluci.

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...