IZETBEGOVIĆ O PISMU IZ MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE: Svaki član Predsjedništva BiH poslat će svoj odgovor

"Ivanić nije suveren BiH, on je samo jedan od članova Predsjedništva, u ovom trenutku predsjedavajući i može prenositi Haškom tribunalu, odnosno Tribunalu za pravdu isključivo ono što se sva trojica dogovorimo", poručio je Bakir Izetbegović

  • Politika

  • 01. Mar. 2017  01. Mar. 2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je danas, komentarišući pismo koje je Međunarodni sud u Hagu 24. februara uputio trojici članova Predsjedništva BiH u kojima traži pojašnjenje u vezi statusa agenta u postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije Sakiba Softića, da će svi članovi Predsjedništva BiH odgovoriti posebno.

 

Kazao je da je jučer bio sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

 

- Svako će posebno da odgovori. Mislim da se on trenutno upustio u ono što je meni neutemeljeno prebacivao. Govorio je da ja pokušavam da sam zastupam stavove cijelog Predsjedništva BiH, a ja to nikada nisam radio. Samo sam tvrdio da agent ima legitimaciju, mandat koji mu je dalo tročlano Predsjedništvo BiH prije 15 godina - pojasnio je Izetbegović.

 

Naglasio je da se "nikada nije upuštao da to direktno on radi sam".

 

- Jesam kao bošnjački član Predsjedništva BiH, kao predstavnik naroda koji je pretrpio genocid učinio sve da Softiću, agentu BiH svjetski eksperti pomognu u tome da napravi valjanu aplikaciju, zahtjev za reviziju. Ali, Ivanić je, kao što rekoh, počeo da radi to sam, da se predstavlja suverenom BiH. On nije suveren BiH, on je samo jedan od članova Predsjedništva, u ovom trenutku predsjedavajući i može prenositi Haškom tribunalu, odnosno Tribunalu za pravdu isključivo ono što se sva trojica dogovorimo - poručio je Izetbegović.

 

Kako piše „Faktor“, Bakir Izetbegović je izrazio je nadu da se neće upustiti u neke neustavne, protuzakonite manipulacije sa svojom pozicijom jer je kao što je rekao ušao u jednu neustavnu, protuzakonitu poziciju.

trenutak ...