PREVOZ OPASNIH MATERIJA: Aljoša Čampara očekuje podršku Nacrtu zakona u Domu naroda  

Važeći propisi koji reguliraju prijevoz opasnih materija na području FBiH nisu usklađivani s izmjenama i dopunama međunarodnih ugovora koji se dorađuju svake druge godine

  • Vijesti

  • 01. Mar. 2017  01. Mar. 2017

  • 0

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da na jedinstven način treba pravno urediti pitanje prevoza opasnih materija u Federaciji BiH.

 

U tom cilju očekuje da će u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatiti Nacrt zakona o prevozu opasnih materija, koji je prošle godine usvojio Predstavnički dom.

 

Na osnovu toga, kaže, bit će omogućeno da se pristupi izradi prijedloga zakona, kojim se reguliraju uvjeti za njihov prevoz u cestovnom, željezničkom, zračnom i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima.

 

Također, uređuju se dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje učestvuju u tom prevozu, uvjeti za ambalažu i vozila.

 

"Ova obaveza proizilazi iz Sporazuma o pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te je navedeno pitanje potrebno uskladiti s direktivama Evropske unije. To omogućava državi slobodno kretanje putnika i robe na nediskriminirajućoj osnovi", kazao je Čampara.

 

Važeći propisi koji reguliraju prevoz opasnih materija na području FBiH nisu usklađivani s izmjenama i dopunama međunarodnih ugovora koji se dorađuju svake druge godine.

 

Zakon je, kako ističe, neophodan na području Federacije jer na državnom nivou ne postoji, dok je takav propis donesen u Republici Srpskoj.

 

"Za provođenje ovog zakona u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine potrebno je osigurati novčana sredstva za plaće državnih službenika koji rade na rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za prevoz opasnih materija i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora (ukupno sedam izvršilaca) i ta sredstva su već utvrđena i planirana budžetom Federacije BiH", dodao je Čampara u izjavi za Fenu.

 

Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije u rasponu od 500 do 50.000 KM u zavisnosti od počinioca i vrste počinjenog prekršaja.

 

Do sada je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova proučilo sve primjedbe i sugestije iznesene od nadležnih organa (ukupno 98) te je većinu tih sugestija prihvatilo da bi u Federaciji zakonski bio reguliran prevoz opasnih materija.

 

(Fena/SB)

 

 

 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...