SUMORNA SLIKA DODIKOVE VLASTI: Opustošeni fondovi, prazna republička kasa, vrtoglav rast duga...

I dok Milorad Dodik i Vlada RS-a pompeznim proslavama u Banja Luci i Beogradu pokušavaju stvoriti utisak da je stanje u RS-u normalno, a politička i socio-ekonomska situacija stabilna, istina je potpuno drukčija jer se RS doslovno nalazi na ivici bankrota

  • Politika

  • 01. Mar. 2017  01. Mar. 2017

  • 6

 

Svi ekonomski pokazatelji su u padu i neuporedivo su lošiji nego u Federaciji BiH, a daleko najgori u poređenju sa situacijom u regionu.

 

Riječ je o potpunoj ekonomskoj kataklizmi za koju Vlada RS-a nema rješenje osim novog suicidnog zaduživanja ili ruskog klirinškog duga, ili neizvjesnog MMF-a.  

 

Naime, rast prihoda u RS-u je oko 6%, za razliku od rasta prihoda u FBIH koji je u 2016 bio veći od 11%. Zbog toga budžet RS-a ne može ispunjavati osnovne zakonske obaveze prema budžetskim korisnicima i socijalnim kategorijama stanovništva.

 

Broj novouposlenih radnika u RS-u je četiri puta manji nego u Federaciji BiH. Dok je u FBIH u 2015/2016 otvoreno vise od 25 000 novih radnih mjesta, u RS-u je u istom periodu manje od 7000 osoba dobilo posao. 


 

Bruto domaći prozvod „po glavi stanovnika“ u RS-u je za 1000 € manji nego u Federaciji BIH.

 

Istovremeno su plaće i penzije u RS-u za 15-20 % manje nego u Federaciji BIH, dok su plaće pojedinih kategorija kao što su nastavnici i profesori i za 25-30 % manje nego u FBiH. (U neto plaće u RS-u obračunava se i „topli obrok“, tako da su nominalno, u prosjeku skoro jednake kao u Federaciji BiH, dok su u stvarnosti najmnaje 15 % niže).

 

Svaki stanovnik RS-a je za 1000 € zaduženiji nego stanovnik FBIH, dok u pojedinim sektorima u RS-u dugovi nezaustavljivo rastu. Istovremeno, građani Federacije BiH u bankama imaju u prosjeku 40 posto veće štedne depozite od građana manjeg bh entiteta.

 

Zabrinjavajući je rast duga u zdravstvu koji je uveliko premašio iznos od milijarde KM pa je čak upitno i održavanje sistema primarne zdravstvene zaštite.  

 

Istovremeno već pola godine kasni isplata poticaja u poljoprivredi, iako su za 10-15 % manji nego u FBIH.

 

Bankarski sistem je zbog propasti Banke Srpske i Bobar banke  u kolapsu pa je zbog finansijske nestabilnosti  više od 15 vodećih firmi prebacilo svoje sjedište iz RS-a u FBIH.

 

I dok se očekuju novi protesti zbog teško rješivih problema, od Željeznica RS-a do rafinerija u Bosanskom Brodi i Modriči, Dodik organizuje proslave i nacionalističkom retorikom i stvaranjem novih tenzija pokušava sakriti sumorno stanje u RS-u.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...