ČEŠKA POMOĆ BOSNI I HERCEGOVINI: Livanjski sir spreman za evropske trgovine

Šef češke i moravske Asocijacije Jiří Kopáček, koji je bio uključen u aktivnosti vezane za češku razvojnu pomoć na ovom području u BiH od 2015., kazao je za Radio Prag da je ovaj tradicionalni bosanskohercegovački sir, proizveden od nepasterizovanog ovčijeg mlijeka, veoma poseban

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2017  05. Mar. 2017

  • 0

Proizvodnja Livanjskog sira u regiji zapadne Bosne datira iz vremena Austro-Ugarske.

 

Radio Prag podsjeća ovih dana da je proizvodnja livanjskog sira ponovo oživjela zahvaljujući programu Češke razvojne agencije, čiji stručnjaci od 1995. pomažu domaćim poljoprivrednicma u BiH, kojima je uzgoj ovaca i proizvodnja sira glavni izvor prihoda, da stanu na svoje noge i pronađu načina da izvoze proizvedeni sir na tržišta izvan naše zemlje.

 

Šef češke i moravske Asocijacije Jiří Kopáček, koji je bio uključen u aktivnosti vezane za češku razvojnu pomoć na ovom području u BiH od 2015., kazao je za Radio Prag da je ovaj tradicionalni bosanskohercegovački sir, proizveden od nepasterizovanog ovčijeg mlijeka, veoma poseban.

 

 

„Prije 120 godina, švicarski proizvođači sira uveli su u regiju tehnologiju izrade planinskog sira Gruyere, napravljenog od kravljeg mlijeka.

 

Tehnologija je potom modifikovana, za pravljenje sira od mješovitog mlijeka, 80% ovčjeg i 20 % kravljeg mlijeka.

 

To je zapravo tvrdi sir sa više od 60 % suhe tvari i vremenom zrelosti otprilike dva mjeseca. Sir ima specifičan ovčji ukus».

 

Pored ratom uništene infrastrukture, najveći problem za lokalne proizvođače sira je bio ulazak Hrvatske u EU, jer se Livanjski sir prije toga uglavnom i prodavao u Hrvatskoj. Proizvođači nisu imali potvrdu o sigurnosti hrane koja je neophodna za izvoz u Uniju iz zemalja koje nisu članice EU.

 

Poseban problem proteklih godina za njih je predstavljala rastuća konkurencija iz industrijskih tvornica sira, koje proizvode sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, što je jeftinije, i prodaju ga za konkurentnu cijenu dok i dalje koristi brend «Livanjski sir».

 

Tokom posjete regionu, stručnjak za sir Jiří Kopáček posjetio je više od 30 lokalnih poljoprivrednika, za koje je danas gorući problem nedostatak pitke vode i struje. Zahvaljujući pomoći Češke razvojne agencije (CRA), počele su veterinarske kontrole, zajedno sa lokalnim veterinarskim stanicama, poljoprivrednici su dobili pomoć u opremi i alatima.

 

CRA je opremom podržao i UNPD, koji gradi pogon za proizvodnju sira. Udruga lokalnih poljoprivrednika Cincar nedavno je osnovala društvo s ograničenom odgovornošću i, zahvaljujući pomoći Češke razvojne agencije, oni su otvorili novi prostor sa podrumima za zrenje i marketing centrom.

 

Ako se situacija nastavi razvijati povoljno, Livanjski sir bi uskoro trebao biti na tržištu EU.

 

(S.B.) 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...