DODIK ZA RUSKU „IZVESTJU“: „Republika Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji, nećemo dozvoliti ni priznavanje Kosova“

"Zahvalan sam Moskvi na njenim postupcima jer je uvijek bila usmjerena na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu. Pored toga, sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao sam o potrebi jačanja ruskog prisustva u regionu", izjavio je za ruski list predsjednik Republike Srpske

  • Politika

  • 06. Mar. 2017  06. Mar. 2017

Tokom boravka u Moskvi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je intervju za ruski list "Izvestja", za koji je rekao da Republika Srpska i Rusija imaju mnogo zajedničkih projekata i da imaju dobre bilateralne odnose.

 

"Zahvalan sam Moskvi na njenim postupcima jer je uvijek bila usmjerena na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu. Pored toga, sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao sam o potrebi jačanja ruskog prisustva u regionu. Uzgred, u vrijeme kada je Evropa uvela sankcije Rusiji, Republika Srpska nije dozvolila da ih i BiH uvede, tako da cijela BiH i dalje podržava trgovinu sa Rusijom".

 

Na pitanje mogu li Srbi na Kosovu da se oslone na podršku Republike Srpske u slučaju sukoba na Kosovu, a u svjetlu nedavne konstatacije predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je spreman da s puškom u ruci i sa svojim sinovima štiti Srbe na Kosovu od albanskog nasilja, Dodik je odgovorio:

 

„Јedinstvo Srbije i Republike Srpske se ne dovodi u pitanje. Naše aktivnosti u BiH se vode u cilju nepriznavanja Kosova. Zapad je prekršio međunarodno pravo u slučaju Kosova. Zapad ima sasvim drugačiju politiku prema Kosovu i Republici Srpskoj, iako su generalno slični primjeri. Nadam se da oružani sukob nije moguć. Ako govorimo o nekim hipotetičkim situacijama, uvijek ćemo biti zajedno sa Srbijom“, kazao je Dodik ruskim novinarima.

 

On je dodao da su Republika Srpska i Kosovo dobri primjeri dvostrukih aršina Zapada. 

 

"Republika Srpska je nezadovoljna statusom u BiH. Ako krenete od originalnog teksta Dejtonskog sporazuma, Srpska bi rado bila u BiH. Ali dugi niz godina Dejton je bio podvrgnut reviziji, koja iritira ljude. Pored toga, veliki je pritisak na Srpsku od strane Zapada. Želim da naglasim da mi nismo avanturisti, mi smo za mir i stabilnost, ali želimo da riješimo pitanje našeg statusa i naša prava", izjavio je Milorad Dodik.

trenutak ...