IVANIĆ EGOISTIČAN I NEKOLEGIJALAN: Sve zasluge za odluku Haškog tribunala pripisao sebi, zanemarujući veliki doprinos kolege Dragana Čovića!

Beogradski prefosor međunarodnog prava, Milenko Kreće, za razliku od Ivanića, smatra da je Dragan Čović dao nemjerljiv doprinos ovakvoj odluci Haškog tribunala.

  • Politika

  • 10. Mar. 2017  10. Mar. 2017

“Ovo smatram velikim ličnim uspjehom u karijeri“, rekao je Mladen Ivanić, koji je jučer pucao od ponosa i zadovoljstva na hitno sazvanoj press koferenciji u Banjoj Luci, na kojoj je komentirao tek pristiglu vijest da je Haški tribunal odbio apeleciju BiH za revizuju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

Ivanićeva izjava sporna je barem zbog dvije stvari. S malo cinizma moglo bi se primijetiti da je žalosna karijera političara koji smatra ličnim uspjehom to što je uspio spriječiti da se utvrdi puna istina te imenuju odgovorni za stravičan zločin genocida počinjen u Srebrenici.

Također, nije pristojno to što je Ivanić sve zasluge za odluku Haškog suda pripisao sebi nipodaštavajući golemi doprinos koji je ovakvoj odluci Haškog tribunala dao njegov kolega iz Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

 

Ali Čović je i bez Ivanića dobio satisfakciju. Beogradski list Politika, ta medijska platforma Miloševićevog krvavog ratnog pohoda, u dva navrata tokom posljednjih nekoliko dana pohvalila je ulogu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u priči oko revizije presude.

 

Naročito je zanimljiv tekst objavljen na naslovnoj strani lista  7. marta u kome Politika analizira pismo Dragana Čovića upućeno Haškom tribunalu, a što je popraćeno i komentarom najvećeg srpskog pravnog autoriteta, profesora Milenka Kreće, koji je inače 23 godine bio sudija Haškog tribunala.

 

Prefosor Kreće, za razliku od Ivanića, smatra da je Dragan Čović dao nemjerljiv doprinos ovakvoj odluci Haškog tribunala. On ističe da je vrlo bitno, čak presudno to šta je u svom odgovoru sudu, koji je tražio od članova Predsjedništva da se izjasne o legitimitetu Softića, napisao Dragan Čović, hrvatski član ovog tijela. Profesor Kreće napominje da po dejtonskom ustavu BiH, koji je i dalje nepromijenjen, Predsjedništvo BiH u principu donosi odluke konsenzusom, ali se po ustavu odluke mogu donositi i većinom glasova ukoliko nema saglasnosti sva tri člana Predsjedništva.

 

Profesor  Kreće je istakao da bi u slučaju da se Čović složio sa Izetbegovićem da treba pokrenuti reviziju, postojala mogućnost da sud uvaži to kao odluku Predsjedništva BiH.

Profesor Kreće očito ima na umu činjenicu da je i prvobitna odluka o imenovanju Sakiba Softića za agenta BiH usvojena preglasavanjem 2:1 i da je uprkos protivljenju srpske strane prihvaćena kao legitimna pred Haškim tribunalom. Identično se moglo desiti i u aktuelnoj situaciji: da se Dragan Čović jednako kao i Izetbegović izjasnio za podršku Softiću, Sud bi najvjerovatnije prihvatio akreditaciju agenta Sakiba Softića, kao što je to učinio i 2002. godine.

 

Naravno, legitimno je pravo hrvatskog člana Predsjedništva BiH da stane na jednu ili drugu stranu u ovom sporu, mada je teško razumjeti da je stao na stranu onih koji su odgovorni za kolektivni nestanak hrvatskog naroda na prostoru Republike Srpske. Od nekada 220.000 Hrvata koji su prije rata živjeli na današnjem teritoriju RS-a ostalo ih je jedva 5%. Ugledni profesor iz Zagreba Ivo Banac otvoreno je spočitao Čoviću da u ovom slučaju nije štitio interese hrvatskog nego srpskog naroda, a identičnu zamjerku uputio mu je i bošnjački kolega u Predsjedništvu BiH, Bakir Izetbegović, koji će dugo pamtiti i teško oprostiti zabijeni nož u leđa.

 

Pada u oči činjenica da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučerašnju odluku Haškog tribunala dočekao u društvu svog omiljenog koalicionog partnera Fahrudina Radončića s kojim, kako je rekao, dijeli iste stavove i ima izvanrednu političku saradnju. To bi onda značilo da ni Radončić ne vidi ništa sporno u stavu Dragana Čovića prema reviziji presude pred Haškim tribunalom. Dokaz za to jeste i činjenica da Radončić u svojim izjavama, kao i njegov Avaz u svojim tekstovima, svu odgovornost za odbijajuću odluku Haškog tribunala pripisuju bošnjačkom članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću, koji je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da ta odluka bude drugačija, ne spominjući Dragana Čovića koji je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da ta odluka bude baš ovakva.  

 

(A.M.)

trenutak ...