ŠTRAJKOVI GLAĐU, NEZADOVOLJSTVO, PROSVJEDI: U RS-u ne štrajkaju samo željezničari, prosvjede najavljuju i uposlenici Elektroprivrede

U sindikatima zavisnih preduzeća Elektroprivrede, koji će danas u Višegradu održati zajedničku sjednicu, tvrde da su spremni na sve oblike borbe protiv najavljenog umanjenja plata.

  • Društvo

  • 16. Mar. 2017  16. Mar. 2017

  • 1

Sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane Gacko već je otvoreno zaprijetila opštim štrajkom na koji su pozvali i sve ostale radnike Elektroprivrede Republike Srpske, ukoliko bude usvojen predloženi Pravilnik o radu ERS-a koji, kako navode, predviđa drastično smanjenje plata svih zaposlenih.

Na sinoć završenoj, višečasovnoj vanrednoj sjednici Sindikat RITE Gacko usvojio je zaključke kojima ultimativno traži od uprave RITE Gacko da „ne daje saglasnost Upravi ERS na novi Pravilnik o radu, u suprotnom uprava RITE Gacka preuzima punu odgovornost za reakciju Sindikata i radnika, koji će svim sredstvima braniti svoja prava“.

Sindikat koji se od danas, prema zaključcima nalazi u stalnom zasjedanju, zatražio je hitan sastanak sa Upravom RITE Gacka, dok je ponašanje Uprave ERS-a nazvao ciničnim.

Radnici, u zaključcima koji su u posjedu CAPITAL-a, podsjećaju da je stari prijedlog Pravilnika o radu MH ERS povučen 10. marta, a novi je predložen 14. marta na Kolegijumu direktora MH ERS, a kojim se „drastično smanjuju plate i primanja i koji je poguban za sve radnike“.

Upozoravamo Upravu MH ERS da Vaše ponašanje oko pregovora za Kolektivni ugovor i odnos prema radnicima graniči sa cinizmom i sa ogorčenjem ocjenjujemo da je pogubno, sramno i providno da se, poslije 13-mjesečnog mukotrpnog rada, pregovaranja i usaglašavanja oko novog Kolektivnog ugovora predlaže još jedan Pravilnik o radu.

O pogubnosti Pravilnika po radnike i haosu koji će izazvati ne treba trošiti riječi. Ne trebate, ni u snu, misliti da će proći tiho i bez burne, jake i nezaustavljive rekacije od strane radnike, u slučaju da se nekom odlukom usvoji predloženi Pravilnik“, navodi se u zaključku Sindikalne organizacije RITE Gacka.
U oštro intoniranim zaključcima u kojima se Uprava ERS-a karakteriše kao neodgovorna, nedosljedna i neozbiljna, sindikat kaže da nikome „ne treba takav menadžment koji je ER i zavisna preduzeća doveo na prosjački štap, što će i dokazati na sudu“.

Sindikat umjesto predloženog Pravilnika, traži da se konačno usaglasi preostalih dva odsto spornih članova novog Kolektivnog ugovora i potpiše.

Radnici RITE Gacka traže od Sindikata ERS da donese odluku o formiranju štrajkačkog odbora i potrebi organizovanja opšteg štrajka, te pozivaju sve radnici da ne potpisuju nove ugovore o radu dok se ne potpiše novi Kolektivni ugovor.

Za danas je najavljena vanredna sjednica Sindikalne organizacije RITE Gacko na kojoj će biti formiran štrajkački odbor.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin izjavio je Feni da su zahtjevi sindikalaca isti, kao i na nedavnim protestima u Doboju, jer, uprava i resorno ministarstvo ništa nisu uradili na njihovom ispunjenju.

U zahtjevima sindikata traži se isplata plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjena generalnog direktora Dragan Savanovića.

-Već više od godinu dana duguju nam naknade za 13 toplih obroka, 14 naknada za prijevoz, a tvrde da nemaju ni novca da nam to isplate – precizira Marin.

Ističe da će danas, nakon protesta u Banjoj Luci, još jedan broj radnika Željeznica RS-a početi štrajk glađu, nezadovoljni stanjem u Željeznicama i svojim materijalnim statustom.

Za danas je najavio da će okupljanje radnika Željeznica RS-a početi u 11.00 sati na glavnom trgu u Banjoj Luci nakon čega će krenuti u protestnu šetnju do Parka „Mladen Stojanović“.

Oko 2.000 zaposlenih u Željeznicama RS-a, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

U prosjeku se po zaposlenom duguje oko sedam hiljada maraka.

Nadzorni odbor Željeznica RS-a jučer je imenovao novu-staru upravu. Željeznice će u narednom periodu imati dva direktora manje, ali Dragan Savanović ostaje na mjestu v.d. generalnog direktora.

To javno preduzeće je prošlu godinu završilo s minusom od oko 30 miliona KM, što se odrazilo i na akumulirani minus koji sada iznosi 82,9 miliona KM.

Željeznice RS-a su prije godinu dana, zbog pokrića akumuliranog gubitka od oko 250 miliona, smanjile osnovni kapital s 245.305.786 KM na samo 50.000 KM.

Resorni ministar Neđo Trninić tvrdi da protesti željezničara nisu opravdani. Priznaje da je u “Željeznicama” veoma teška situacija, te da poboljšanja stanja u tom kolektivu nema bez restrukturisanja.
Taj proces bi mogao potrajati godinama.


Zasad je najavljeno da će do kraja godine primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji broj radnika biti smanjen za oko 300, odnosno na 2.775 zaposlenih.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...