DRAGAN ČOVIĆ: „U Neumu se nije stvarala nikakva Herceg-Bosna, vjerujem u nevinost optuženih pripadnika HVO-a, moj odnos prema njima ostaje takav do drugostupanjskih presuda“

"Ova godina, zbog svih kriza u BiH, nije vrijeme da se mijenja Ustav BiH, iako smo to željeli. A stvari za izmjene Ustava ostavit ćemo iza 2018. godine", rekao je Čović

  • Politika

  • 17. Mar. 2017  17. Mar. 2017

„Cilj naučnog skupa u Neumu je definisati poziciju hrvatskog naroda u BiH, evropski put BiH, a danas ćemo govoriti o reorganizaciji države jer hrvatski narod želi evropsku BiH u kojoj će moći ravnopravno participirati“, rekao je za N1 Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a.

 

Danas će biti održan treći panel, Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao temelj europske BiH. Očekuje se donošenje zaključaka i dokumenata koji će na neki način odrediti daljnje ponašanje Hrvata u BIH.

 

"Zaključak bi trebao dati jasne smjernice strategiji o tme kako hrvatski narod može utjecati na izgradnji BiH kao jedne moderne države. Mi ćemo politički djelovati u BiH s partnerima kako bi imali promjene Izbornog zakona i kako ne bi ugrozili izbore iduće godine te dobili kandidatski status u EU i dalje radili na izgradnji", rekao je Čović za N1.

 

On je istakao da će iduće godine biti organizovana druga naučna konferencija posvećena do kraja reorganiziranju odnosa u BiH.

 

"Ova godina, zbog svih kriza u BiH, nije vrijeme da se mijenja Ustav BiH, iako smo to željeli. A stvari za izmjene Ustava ostavit ćemo iza 2018. godine", rekao je za N1 Čović.

 

Ono što traže Dragan Čović i HDZ u BiH jesu izmjene izbornog zakona BIH. No dogovora nema, imali su susrete i s delegacijama SDA i SBB-a, no konkretnih pomaka nema.

 

"Izborni zakon će se sigurno promjeniti, a želja je da se to dogodi u prvoj polovici ove godine, a izmjena se veže i za odluku Ustavnog suda. Tada bi stvorili normalan ambijent da se bavimo socio-ekonoskim pitanjima i stvarima vezanim za put BiH ka EU. Pitanje je kada će neko razumjeti da to trebamo učiniti danas", mišljenja je lider HDZ-a.

 

Čović naglašava da ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona to će značiti novu krizu u BiH.

 

Početkom sedmice Čović se susreo i sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS te kazao: "Situacija u BiH se mora stabilizirati".

 

Posljednja kriza nastala je zbog postupka koji je pokrenuo Bakir Izetbergvoić, a riječ je o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

 

"Postupak je sam po sebi promašen jer nije riješen institucionalno. Pokrenula ga je jedna stranka i jedna osoba i vidjeli smo kako je završilo. Od kolega i institucija su se prikrivale stvari. Zato je završilo kako je završilo i s posljedicama unutar bošnjačkog naroda", mišljenja je Čović.

 

Iz Građanskog saveza jučerašnji skup u Neumu su nazvali stvaranjem nove Herceg-Bosne, te rekli da je Dragan Čović novi Mate Boban.

 

"To me ne interesuje pretjerano. Svako može iznositi svoje stavove. U ovom tenutku imam ulogu da štitim interese Hrvata u BiH. Ako je problem organizovanje znanstvenih skupova, onda se treba zapitati", smatra Čović.

 

Na pitanje da li se može očekivati tužba BiH protiv Hrvatske, ukoliko dođe do presuda u slučajevima Prlića i drugih za ratne zločine, Čović je kazao da se vrši seletivnost u podizanju optužnica.

 

"Očekujem da će Haški tribunal štiti interes žrtava, ali i svih pravnih normi. Očekujem odbacivanje optužnice i to bi bila mjera gdje bi mogli tražiti rješenja unutar BiH na primjeren način. Svako treba odgovarati indivudalno gdje god su se desili ratni zločini", izjavio je Čović.

 

Na pitanje moće li se očekivati novo zatezanje odnosa između BiH i Hrvatske zbog postupaka protiv pripadnika HVO-a pred Sudom BiH, te protiv bivših generala Armije BiH u Hrvatskoj, Čović je rekao da za to nema razloga.

 

"Mi moramo biti svjesni odnosa na ratištima u BiH i Hrvatskoj i izbjeći selektivnost. Onda neće biti dvojbi da će se pravosuđa baviti sa sličnim standardima po pitanju ratnih zločina u Srbiji, BiH i Hrvatskoj", rekao je Čović.

 

Član Predsjedništva BiH je kazao da vjeruje u nevinost većine tih ljudi (pripadnika HVO-a) i da njegov odnos prema njima ostaje takav do drugostepenih presuda.

 

trenutak ...