IMA LI BOSNA I HERCEGOVINA VLADU I PREMIJERA: Milorad Dodik dosljedno i ponosno pokazuje sramotnu političku neobrazovanost!

Tvrditi da Bosna i Hercegovina nema premijera, te da se stoga Denis Zvizdić ne može smatrati ravnopravnim partnerom šefovima vlada drugih država u svijetu, jednako je kao tvrditi da Dodikov SNSD uopšte nije politička stranka i da nema pravo učestvovati na izborima, jer u svom nazivu ne sadrži riječ stranka nego „savez“.

  • Politika

  • 18. Mar. 2017  18. Mar. 2017

  • 4

Piše: Danijal Hadžović

 

Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik potegao je u četvrtak iz Banja Luke do Sarajeva kako bi se petnaestak minuta susreo s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodik je insistrao na tom sastanku, molio je i kumio Vučića koji je na kraju pristao da se susretne liderom Srba sa zapadne strane Drine, kojeg je smatrao dostojnim za petnaest minuta sastanka, tek toliko da kamere zabilježe rukovanje.

 

Vučić se nakon rukovanja i slikanja s Dodikom, uputio prema Sarajevskom aerodromu, a predsjednik RS-a izašao je sam pred novinare da bi ispalio nekoliko besmislenih teza koje je smišljao tokom četiri sata vožnje do Istočnog Sarajeva.

 

I šta je to mudro smislio i poručio Dodik?

Kazao je kako se u Sarajevu zapravo nije održao Samit premijera Zapadnog Balkana jer Bosna i Hercegovina nema premijera.

 

I na prvi pogled zaista je u pravu, jer se šef državne izvršne vlasti u BiH naziva „predsjedavajući Vijeća ministara“, a ne premijer. Poruka koju Dodik šalje s ovakvim izjavama je jasna – Bosna i Hercegovina za razliku od drugih uređenih država nema premijera, pa samim tim i nije država u pravom smislu te riječi, ili barem ne u obliku u kojem su to ozbiljne evropske države.

 

No koje je zapravo značenje pojma vijeća ministara?

 

Vijeće ministara je naziv za vrhovni izvršni organ nekih vlada u svijetu. Termin je obično ekvivalentan pojmu kabinet ili vlada. Na čelu vijeća ministara nalazi se predsjednik ili u slučaju BiH predsjedavajući, koji se u neformalnom govoru najčešće oslovljava s „premijer“. Pored Bosne i Hercegovine, vijeće ministara „umjesto“ vlade također u svijetu imaju i države poput Italije, Holandije, Francuske, Mađarske, Španije, Portugala, Poljske, Belgije te još desetina zemalja.

 

Kao i izvršne vlade u drugim parlamentarnim demokratijama, Vijeće ministara u BiH imenuje Predsjedništvo kao vrhovni organ države (u nekim državama je to kralj, a u nekim predsjednik), a odobrava Parlamentarna skupština BiH. Dakle, formalno-pravno u samom nazivu „vijeće ministara“, njegovim ovlastima i načinu imenovanja ne postoji ništa specijalno što bi Bosnu i Hercegovinu činilo posebnom ili manje državom od drugih, niti njenog predsjedavajućeg neravnopravnim s nosiocima izvršne vlasti koji formalno nose titulu „premijer“. Radi se o različitom, u svijetu nimalo rijetkom nazivu za izvršnu vlast neke zemlje, te se stoga Vijeća ministara de facto može smatrati i vladom BiH, a njen predsjedavajući premijerom.

Ova činjenica je formalno jasna čak i na osnovu Ustava BiH gdje se za državni dio vlasti na više mjesta koriste izrazi poput „vladine funkcije“, „vladina tijela“, poput 3. tačke u članu 3 Ustava.

 

Na istom ovom fonu su primjerice i do sada nebrojeno puta ponovljene izjave Dodika da BiH nema nikakve državne ili BiH, nego „zajedničke“ institucije, što je jasna aluzija da je Bosna i Hercegovinu u najboljem slučaju neka labava konfederacija, odnosno savez država, a ne država u klasičnom smislu.

 

No, već u prvoj tački trećeg člana Ustava se definišu nadležnosti „institucija BiH“, a u drugoj tački nadležnosti entiteta, a kroz čitav Ustav se spominju institucije BiH.

 

Izneseni podaci su neke elementarne činjenice koje već student prve godine fakulteta političkih nauka mora imati u malom prstu. Iako su jasne Dodikove namjere da ovakvom retorikom u očima javnosti pokuša obezvrijediti i minorizirati državnost Bosne i Hercegovine, apsurdno je, sramotno, a pomalo i komično da osoba koja godinama obnaša tako jednu visoku političku funkciju, a uz to je navodno završila i FPN u Beogradu, gordo i dosljedno istrajava u svojoj gluposti pokazivanja elementarnog neznanja o osnovnim političkim činjenicama. Još je nevjerovatnije da se u toj bujici Dodikovih savjetnika koje predsjednik RS-a obilato plaća se za sve ove godine nije našao niti jedan s dovoljna znanja i razuma da Dodiku pojasni da ovakva nesuvisla lupetanja mnogo više nego slabljenju BiH doprinose njegovom ličnom sramoćenju. Ništa manje nije iznenađujuća ni šutnja probosanski orijentisanih stranaka koje za sve vrijeme na ovakve retoričke akrobacije s ciljem slabljenja Bosne i Hercegovine nisu kadre Miloradu Dodiku objasniti neke osnovne politološke i pravne fakte.

 

Tvrditi da Bosna i Hercegovina nema premijera, te da se stoga Denis Zvizdić ne može smatrati ravnopravnim partnerom šefovima vlada drugih država u svijetu, jednako je kao tvrditi da Dodikov SNSD uopšte nije politička stranka i da stoga nema pravo učestvovati na izborima, jer u svom nazivu ne sadrži riječ stranka nego „savez“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...