Zdravlje
ISTRAŽIVANJE IZAZVALO PANIKU: Popularno i vitaminima bogato povrće doprinosi bržem širenju tumora!?
14. Feb. 20180
Kuke ili šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Imaju samo oko 20 kcal na 100 g, ne sadrže masnoće i kolesterol, te su zbog toga idealna proljetna hrana koja osigurava temeljito čišćenje organizma. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, željezo, bakar, mangan, kalij, magnezij, cink.
Zdravlje
20. Mar. 2017 20. Mar. 2017
0
Šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Sadrže glutation, koji je jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Važan je za imunološki sustav, te je najjači saveznik u čišćenju organizma. Također jača stjenke krvnih žila i kapilara te ih štiti od oštećenja.
Šparoge su prije svega poznate po svojem diuretskom učinku. Pospješuju izlučivanje vode i pomažu u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline. Nekoliko sati nakon konzumiranja šparoga, urin ima izrazito jak miris.
Zbog saponina i flavonoida, šparoge imaju antiupalna svojstva, pa zbog toga štite od bolesti srca i krvnih žila. Uz to, pomaže smanjiti kolesterol i visoki krvni tlak.
Kupovina i priprema
Kada šparoge kupujete na tržnici, obratite pozornost da stabiljke nisu uvele ili drvenaste, već čvrste i sočne. Kada šparoge stoje neko vrijeme, gube svoj karakterističan okus pa ih je najbolje koristiti odmah.
Divlje šparoge nije potrebno guliti, samo odlomiti na dijelu gdje počinju biti tvrđe. Najlakši način da to učinite je da primite oba kraja šparoge i savite. Ona će puknuti na mjestu između tvrdog i mekog dijela.
Domaće šparoge se u kuhanju koriste cijele, a divljima se uklanja drvenasti dio. Obje se kuhaju svega nekoliko minuta (do 10 min) ovisno o debljini.
Šparoge se mogu jesti sirove, kuhane, pirjane, pečene i ukiseljene. Gotovo obavezni dodaci šparogama su maslinovo ulje i češnjak koji naglašavaju njihov okus. Ako vam se sviđa okus šparoga, uz malo mašte možete pripremiti vrlo ukusne salate, umake, rižota i najpopularniju kajganu s šparogama.
Salata od šparoga
Pripremite oko 150 g šparoga i uklonite im drvenaste krajeve. Narežite ih na komadiće (oko 3 cm), po ih kuhajte u slanoj vodi 5-10 minuta. Ocijedite ih.
Za preljev, dobro izmiješajte 2 žlice octa, 6 žlica maslinovog ulja, 1 žličicu senfa, te malo soli i papra. 4 tvrdo kuhana jaja izrežite na kockice i pomiješajte s umakom. Dodajte šparoge i poslužite.
Kajgana s šparogama
Pripremite šparoge i uklonite im krajeve. Na 1 žlici maslinovog ulja popržite nasjeckani luk. Dodajte narezane šparoge i pržite ih oko 3 minute. Nakon toga dodajte nasjeckani pršut i 1 češanj češnjaka. Nakon kratkog prženja dodajte tučena jaja. Posolite, poparite i poslužite.
(Kiwi.hr/SB)
Kultura
ROGER SE NIJE DAO: Otkriveno kako su teroristi pokušali vršiti pritisak na bivšeg vođu grupe Pink Floyd
Prije 19 min0
Društvo
SUMNJA U OZBILJAN KRIMINAL: Inspektori utvrdili nepravilnosti u radu SSSBIH
Prije 20 min0
Društvo
VIKTOR IVANČIĆ: Vojo, Njonjo i Vučić u bordo džemperu
Prije 32 min0
Ekonomija
PREMIJERKA CVIJANOVIĆ: "Članovi uprave Elektroprivrede odstupili zbog gubitaka"
Prije 34 min0
Zdravlje
ČUDOTVORAC S ISTOKA: Gotovo da nema bolesti koju ne liječi ovaj lijek
18. Apr. 20180
Zdravlje
VISOK KRVNI TLAK, SLABOST, UPALE, GIHT…: Ne biste vjerovali za što je sve dobro ovo rajsko voće
19. Apr. 20180
Zdravlje
I RAK SE NJE BOJI: Evo zašto čokoladu treba jesti svaki dan...
19. Apr. 20180
Zdravlje
UPORNI BORAC PROTIV KARCINOMA: Evo zbog čega svakoga dana treba jesti ovo povrće
Prije 8h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.