MEKTIĆ O BOJKOTU DELEGATA SNSD-a i DNS-a U PARLAMENTU BiH: "Oni su zloupotrijebili reviziju presude, ključni problem je nešto sasvim drugo"

"Problem u pravosuđu je mnogo dublji i veći. Trebamo se okrenuti oko sebe, vidjet ćemo da i susjedi imaju probleme, ali da se bore i imaju određene rezultate. Mi smo se nekako prepustili i predali jednom sunovratu...", kazao je Mektić.

  • Vijesti

  • 20. Mar. 2017  20. Mar. 2017

  • 3

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić gostujući u jutarnjem programu N1 televizije govorio je o kriminalu u bh. pravosuđu, korupciji, te odnosima u BiH i regionu ali i o otkazivanju sjednica Doma naroda Parlamenta BiH zbog bojota delegata SNSD-a i DNS-a.

 

Mektić kaže da blokada Parlamenta BiH nije u interesu građana.

 

"Blokade nisu opcije. Isto tako, protiv svih anomalija se mora boriti i vratiti u institucije. Kako vidim neće se održati sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Navodno jer se ne žele usvojiti zaključci NSRS, mislim da je ona zloupotrijebila i ovu reviziju. Sporedni problem je revizija, kao ključni problem oni vide pravosuđe. Ipak, očekujem da se rasvijetle teški slučajevi kriminala i korupcije", mišljenja je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

"Nalazimo se već duže vrijeme u pravnom haosu. Od reforme pravosuđa od prije 15 godina nismo uspostavili dobre kriterije ni regulatora koji bi kontrolisao proces te reforme, a ona je bila prepuštena sama sebi i krenula je u krivom smjeru. Nije se uspostavljala vladavina prava i svakim danom sve je bilo manje pravne države, a sve se više uvlačila korupcija i kriminal u pravosudne institucije.Regulator (VSTV) se pokazao nekompetentno i u nekim momentima nezainteresovano. Mislili su da su sami po sebi autoriteti, a pravni sistem je podrazumijevao da veliki teret od policije preuzima tužilaštvo. Oni nisu spremni, a nisu ni znali da to urade.

Politika nije stvarala nikakav ambijent da se korupcija postavlja kao ozbiljan problem koji će uništavati ustavni, pravni i politički poredak države i kroz sistem je dozvoljeno da se korupcija pojavi u svim sferama društvenog života", odgovorio je ministar sigurnosti BiH.

 

Mektić ističe da je korupcija ogroman problem ove države, toliko veliki da konstantno imamo krize koje nas skreću sa važnih životnih pitanja sa kojima se susreću građani.

 

"Problem u pravosuđu je mnogo dublji i veći. Trebamo se okrenuti oko sebe, vidjet ćemo da i susjedi imaju probleme, ali da se bore i imaju određene rezultate. Mi smo se nekako prepustili i predali jednom sunovratu...

Dovoljno je pogledati medije pogledati kako pišu. Nosioci pravosudnih funkcija demantuju i odbacuju svaku vrstu dobronamjerne kritike. Ako kažemo da je korupcija urušila sve segmente društva, ako nam ljudi izvana, naši partneri, prijatelji, EU sugerišu da je to najozbiljniji problem u našem društvu - zašto to ne želimo priznati i rješavati?

Kada bude konfiskovan profit, imovina, kada budu presude. Postoji društvena, politička odgovornost da pokrenemo proces promjene svijesti jer je korupcija postala sastavni dio života. U narodu imaju tako stečeni maniri i pojave, normalna stvar je postala da idete s novcem i darovima na neka mjesta", smatra Mektić.

 

Na pitanje da li je riješen problem pasoških knjižica Mektić je odgovorio:

 

"Problem je riješen, a nastao je jer su u ranijem periodu napravljeni štetni ugovori po BiH. Vozačka dozvola je 60 KM, a u normalnoj proceduri poštenog tendera građani bi je trebali dobiti za 5 KM. Moramo podhitno ući u preispitivanje tog štetnog ugovora. Niko ne zna koliko bi trebao trajati taj ugovor, jer se vezao za 12 miliona ličnih karata."

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...