SKRIVENE TAJNE NICEOVOG ANGAŽMANA: Kome je u Sarajevu britanski pravnik obećao plaćati propagandne tekstove?

Slobodna Bosna je došla u posjed mailova iz kojih je vidljivo da je britanski pravnik Geoffrey Nice tražio astronomski honorar za svoj rad u pravnom timu, a parče tog honorara dao bi gladnim medijskim kućama za objavljivanje naručenih propagandnih tekstova, intervjua i tv priloga.

  • Mini market

  • 20. Mar. 2017  20. Mar. 2017

  • 2

Profesor prava Dževad Mahmutović, član pravnog tima BiH koji je učestvovao u reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, otkrio je prije nekoliko dana u razgovoru za Slobodnu Bosnu stvarne razloge zbog kojih britanski pravnik Geoffrey Nice nije uvršten u pravni tim BiH. Mahmutović je naime rekao da je kontaktirao s Geoffreyem Niceom i da nije stekao dojam kako Britanac raspolaže sa snažnim argumentima kojima bi dokazao da je Srbija odgovorna za genocid. Dapače, stekao je dojam da Britanac barata načelnim informacijama, općim mjestima i da nema ništa više od onoga što bi bilo više od prostog zbira do sada izrečenih presuda.

 

No, drugi razlog je bio jednako odlučujući. Nice je za svoj angažman tražio basnoslovni honorar od milion eura. Naknadno smo dobili uvid u korespodenciju između Geofreya Nicea i kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, iz koje je vidljivo da je Nice tražio milion eura za prvih šest mjeseci svog angažmana, a to bi značilo da bi ukupni honorar bio višestruko veći i vjerovatno bi premašio iznos od pet miliona eura. U prvih šest mjeseci angažmana, za šta je Nice tražio milion eura, tek bi se utvrdila odluka da li ići ili ne s revizijom presude, pri čemu sam Nice u svom dopisu ističe da su šanse za uspjeh 50:50.

 

Nice predlaže da se bez obzira na ishod pokrene revizija, gdje bi u slučaju da Bosna i Hercegovine odustane pristala na onu presudu iz 2007. godine kojom Srbija nije osuđena za izvršenje genocida, nego je proglašena odgovornom što nije spriječila genocid i sankcionisala počinitelje. Iz mailova Geoffreya Nicea vidljivo da je cijeli plan njegovog rada na reviziji podijeljen u nekoliko faza. U prvoj bi se samo izvagali argumenti da li ići s revizijom ili ne. U drugoj fazi bi se formirao pravni tim od šest eksperata i nekoliko istražitelja koji bi prikupljao građu; u trećoj fazi bi se formulirala apelacija i u četvrtoj fazi bi Niceov pravni sudjelovao na ročištima pred međunarodnim sudovima.

 

Za oko nam je zapela eksplicitna formulacija o angažmanu novinarsko-propagandnog tima koji bi se uključio u drugoj sa zadatkom da domaću i međunarodnu javnost informira o pripremama na izradi apelacije. Ovaj segment nije preciznije elaboriran, ali je jasno da je Nice namjeravao odriješiti kesu i plaćati propagandne tesktove, tv priloge i intervjue u ovdašnjim medijima. Zanimljiva je činjenica da je Geoffrey Nice dobio nezapamćeni medijski publicitet u sarajevskim novinama i televizijama, pa nije nelogično zaključiti da su upravo ti mediji računali na obilate honorare koje bi dobijali za objavljivanje naručenih tekstova.

 

alt

 

Odbijanje saradnje s Geoffreyem Niceom neki su mediji protumačili kao nacionalnu katastrofu, a čini se je puno bliža istina da su očajni za to što su ostali bez obećanog honorara. Tim prije što reputacija Geoffreya Nicea u bh. javnosti nije naročito na zavidnom nivou što je vjerovatno rezultat angažmana bivše potparolke Haškog tribunala Florence Hartmann koja je u svojoj knjizi „Zločin i kazna“ objavila šokantan podatak da se Nice kao tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića lavovski borio da se iz optužnice izostavi genocid u Srebrenici, smatrajući da ne postoje dovoljno utemeljeni argumenti kojim bi se taj zločin dokazao i pripisao Miloševiću.

 

No, Nice je i s tako negativnom reputacijom nacije odjedared postao pravna zvijezda u nekim sarajevskim medijima. Nimalo slučajno!

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...