NOVA AKVIZICIJA: Kompanija HIFA OIL postala vlasnik najvećeg privatnog terminala u BiH

Kompanija HIFA OIL kupila je "Terminale" Željezare Zenica

  • Ekonomija

  • 20. Mar. 2017  20. Mar. 2017

Kompanija HIFA OIL kupila je "Terminale" Željezare Zenica.

 

Kupovinom "Terminala" HIFA OIL postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte s najvećim privatnim terminalima u BiH čime je tržišna pozicija te kompanije znatno poboljšana.

 

- Kupovina "Terminala", osim jačanja konkurentskih prednosti HIFA OIL-a, omogućit će i sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. HIFA OIL je sada u poziciji da, kao kompanija s najvećim privatnim terminalima u državi, bude pokretač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način HIFA OIL daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH - izjavio je izvršni direktor HIFA OIL Venan Hadžiselimović.

 

Kupovina "Terminala" obavljena je temeljem javnog poziva a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara "Terminal tečnih goriva Zenica" je 12.840,00 m3.

 

- Trenutno stanje "Terminala" je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu s modernim tehničko- tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sistema u terminalu, uvođenje sistema grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu - saopćeno je.

 

Hadžiselimović pojašnjava da će, osim spašavanja "Terminala" od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište dobiti kvalitetan i dugoročan sistem snabdijevanja derivatima s utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala.

 

- Pokretanjem rada "Terminala" rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Takođe smatramo da će pokretanjem rada "Terminala" generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih firmi, što će doprinijeti u konačnici većem privrednom zamahu cijele Zeničko - dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini - kaže on. 

 

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivatA na domaćem i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim državama regiona. Zajedno s kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika, prenosi Fena.

 

 

trenutak ...