HRVATSKI ZASTUPNICI NAPUSTILI SJEDNICU: Usvojena Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je sa 70 glasova "za" Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija čiji je predlagač zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić.

  • Politika

  • 21. Mar. 2017  21. Mar. 2017

  • 17

 

Na taj način, zastupnici su osudili "kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira na to da li one dolaze iznutra ili van BiH, čiji je cilj uspostava sistema etno-nacionalne supremacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i disolucije države BiH".

 

U tekstu Rezolucije stoji da zastupnici pozivaju odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u BiH i izvan nje na obustavu, ukidanje i napuštanje svih oblika koji podstiču na podjelu države po principu etno-teritorijalne dominacije različitih etničkih grupa na pojedinim dijelovima teritorije BiH.

 

Također, Zastupnički dom poziva relevantne evropske i regionalne faktore pravno-političkog poretka na poštivanje, a bh. subjekte na neodložnu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH, Ilijaza Pilava protiv BiH, a naročito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv BiH, čija provedba podrazumijeva poštivanje svih navedenih propisa.

 

Pozvane su potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH na poštivanje i dosljednju primjenu njegovih odredbi prema kojima su se sve strane obavezale da će u "potpunosti poštivati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržavat će se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebom sile ili na bilo koji drugi nači, protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH".

 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Mušić zadužen je da o njenom sadržaju upozna Dom naroda Parlamenta FBiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, OHR, Delegaciju EU u BiH, te da tekst Rezolucije proslijedi Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

 

Ove dvije institucije, po zahtjevu zastupnika, trebaju da u skladu s ustavnim ovlaštenjima upute Rezoluciju Evropskom parlamentu, Vijeću za implementaciju mira, predsjednicima Srbije i Hrvatske, Narodnoj skupštini Srbije, Saboru Hrvatske, te o tome informiše Zastupni dom Parlamenta FBiH.

 

Nakon usvajanja u Zastupničkom domu, predloženo je da isto učine i Dom naroda Parlamenta FBiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Narodna skupština Republike Srpske. Zastupnici očekuju od svih subjekata države i društva na svim nivoima dosljednu primjenu zakonske regulative u BiH, kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana.

 

Inače,vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je s kašnjenjem od sat vremena, a nakon burne rasprave sjednicu su napustili zastupnici HDZ-a a potom i HDZ-a 1990. 

 

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...