DEKLARACIJA SDS-a BEZ PODRŠKE U NARODNOJ SKUPŠTINI: Govedarica se zalaže za očuvanje „dejtonske BiH“, Dodik tvrdi da se SDS ponaša kao SDA

U PDP-u daju podršku usvajanju tog akta, a lider NDP-a Dragan Čavić je skeptičan da će biti konsenzusa za njegovo usvajanje

  • Politika

  • 27. Mar. 2017  27. Mar. 2017

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a, bit će održana sutra. 

 

Deklaraciju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali nije naišla na podršku vladajućih stranaka u RS-u.

 

U tom SDS-ovom dokumentu pozivaju se sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

 

Kao strateški interes RS-a ističe se trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg

okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

 

-Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS – navodi se u predloženoj deklaraciji.

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik, međutim, smatra da je deklaracija politikanstvo i da se SDS pokušava u svemu ugledati na SDA, koja je predlagala sličnu deklaraciju u Federalnom parlamentu.

 

U PDP-u daju podršku usvajanju tog akta, a lider NDP-a Dragan Čavić je skeptičan da će biti konsenzusa za njegovo usvajanje.

 

trenutak ...