Skupo plaćena slovenačka pomoć

Istraživanje slovenačkih novinara Mateja Šurca i Blaža Zgaga, koji su pratili šverc i trgovinu oružjem od početaka ratova na području bivše Jugoslavije sve do afere Patria, objavljeno najprije u Sloveniji, dobilo je i svoje hrvatsko izdanje. SB prenosi njegove najzanimljivije dijelove koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu

  • Hronika

  • 01. Feb. 2013  01. Feb. 2013

Kolovoza 1992. godine Fikret Abdić je u Sloveniji još uvijek nastupao kao predstavnik Predsjedništva BiH. Sa slovenskim ministrom obrane Janezom Janšom i Seadom Halebićem u Ljubljani je potpisao sporazum o pomoći Slovenije na području obrane. Janša je tada postupao u skladu s odlukama Vijeća za obranu pri Predsjedništvu Slovenije, koje je vodio predsjednik Milan Kučan.

S Abdićem i Halebićem ministar se dogovorio za osposobljavanje bošnjačkih vojnika na slovenskom teritoriju te pomoć u intendantskoj i drugoj vojnoj opremi. Sve to „obračunat će se po sporazumno dogovorenim cijenama. Do namirivanja troškova za spomenutu pomoć, BiH kao garanciju prepušta slovenskom Ministarstvu obrane helikopter Bell 412“, zapisano je u dogovoru Abdić-Janša.

Član kriznog štaba Muslimana u Hrvatskoj za pomoć BiH u ratu, Azim Karamehmedović, 29. je svibnja 1992. iz kabineta predsjednika Izetbegovića primio molbu za nabavu pješadijskog oružja, streljiva, protuoklopnog oružja, mina i vojne opreme. Rukom napisani dokument odobrio je i potpisao sam predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

U popratnom tekstu dopisa vođa kabineta Predsjedništva, Izetbegovićeva kćerka Sabina Berberović, dopisala je: „U vezi današnjeg telefonskog razgovora s gospodinom Janšom šaljemo vam potpisanu specifikaciju s točkama od 1 do 10 te vam molimo da uspostavite kontakt s gospodinom Janšom i da mu uručite spomenutu specifikaciju.“

Svjedoci su potvrdili da se u konkretnom slučaju radilo o „popisu želja“ Armije BiH. Slovensko Ministarstvo obrane ih je nekoliko ispunilo i u Bosnu dostavilo oružje u ukupnoj vrijednosti od 1.850.000 njemačkih maraka. Izetbegovićev povjerenik Karamehmedović, koji je u Zagrebu vodio logistički centar za pomoć BiH, poslao je, naime, još istog dana u Ljubljanu potvrdu u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, s kojom se jamčila isplata navedenog iznosa.

Do otplate duga i on je kao garanciju ponudio spomenuti helikopter, koji je bio u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova BiH, a tada se nalazio u Sloveniji. Karamehmedovićev dokument kasnije se našao u rukama bivšeg predsjednika Srbije i optuženika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Slobodana Miloševića. Iskoristio ga je prilikom saslušavanja svjedoka.

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od četvrtka, 31. januara)

trenutak ...