MINISTAR BEVANDA UPOZORAVA: „Bez aranžmana sa MMF-om bit će ugroženi proračuni entiteta i županija“

Gubimo vrijeme olako. Došli smo u situaciju da je zadnji tren. Javljaju se pritisci. Nadam se, biću optimista da će naredni dani biti oni dani kada će se usvajati stvari koje su dogovorene i potpisane - rekao je Vjekoslav Bevanda

  • Vijesti

  • 27. Mar. 2017  27. Mar. 2017

Bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom bit će ugroženi proračuni entiteta i županija, upozorio je danas u izjavi za televiziju N1 ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

 

- Na nivou BiH, niti jedna marka ne ide prema proračunu institucija BiH, i onda se smatra da je to neutralan efekat. Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na nivou BiH - pojasnio je.

 

Kaže da su ekonomija i politika povezani. U pismu namjere koje je poslano, izražena je volja vlada BiH.

 

- To je rezultat pregovora i dogovora iz reformske agende. Osim novca, tu su stvari koje uvjetuju EBRD i ostali veliki svjetski finansijeri. Negativan ishod će imati reperkusije prema ozbiljnim finansijerima kazao je Bevanda, dodajući da je "sve do nas, ako ispunimo sve ono na što smo se obavezali".

 

Upitan ko je kriv zbog znaka pitanja kod MMF-a i ko koči aranžmane, kazao je da je Fiskalo vijeće dogovorilo sastanak, a čekalo se dva mjeseca da svi potpišu pismo.

 

- Gubimo vrijeme olako. Došli smo u situaciju da je zadnji tren. Javljaju se pritisci. Nadam se, biću optimista da će naredni dani biti oni dani kada će se usvajati stvari koje su dogovorene i potpisane - rekao je Bevanda za N1.

 

Govoreći o izgradnji Koridora Vc, Bevanda je rekao da je to strateški prioritet, i dio aranžmana sa MMF-om.

 

"Apsurd je da je ugovoreno 800 milijuna KM za infrastrukturu, a da se ne radi ništa. Duboka politička prepucavanja, i čini mi se da je opredjeljenje u BiH da se uradi sve, a da se ne gradi Vc, od početka do kraja - jer nema smisla, ako je segmentirano", kazao je Bevanda.

 

"Vrijeme će pokazati da li ćemo se trošiti u prepucavanjima, plaćati kamate na potrošene novce. Autocesta će spajati Ploče sa Budimpeštom, što znači sa svijetom", dodao je ministar financija BiH.

 

trenutak ...