HRVATSKA ŠESTORKA PRED SUDOM: Ako su logori, ubistva, rušenje mostova i vjerskih objekata... bili dokaz Tuđmanove podrške BiH, zbog čega to ne bi bila mirna federalizacija?!

Niko, ali baš niko, u Hrvatskoj, iako je svaki ozbiljan medij imao svog izvještača u Haagu, nije izvijestio da je Tužiteljstvo u nekoliko navrata ponavljalo da je Tuđmanove stenograme ukrstilo sa dnevnicima Ratka Mladića iz čega je, tvrde, razvidno kako su Mladić, Karadžić, s jedne, a Prlić i Praljak, sa druge strane, barem na dva susreta (Mađarska, Crna Gora) na terenu materijalizirali Tuđmanove "iskrene i dobrohotne" namjere prema jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 29. Mar. 2017  29. Mar. 2017

  • 0

Piše: SENAD AVDIĆ

Iznošenjem završnih riječi Tužiteljstva i odbrane jučer je u Tribunalu u Haagu završila žalbena rasprava na suđenju protiv šestorice Hrvata, civilnih i vojnih autoriteta nekadašnje HR "Herceg Bosne", koji su u prvostupanjskoj presudi osuđeni na više od stotinu godina robije.

Tužiteljstvo je tražilo radikalno povećanje zatvorskih kazni u drugostupanjskoj, konačnoj, presudi, a odbrana je zahtijevala ukidanje prethodne presude. Konačna odluka trebala bi biti izrečena u novembru ove godine.

TRGANJE IZ KONTEKSTA

Šta je novog, do sada nepoznatog, Tribunalu i javnosti, predočila odbrana optuženih, odnosno neki od njih osobno (Jadranko Prlić, Slobodan Praljak)? Uglavnom ništa, odnosno ništa bitno što se u sudnici već nije čulo tokom ovog desetogodišnjeg sudskog procesa. Kao što se moglo i pretpostaviti, odbrana je samo zahtijevala od Žalbenog vijeća da već utvrđene i u sudski spis unesene činjenice promatra u drugom svjetlu i u, po optužene, povoljnijem kontekstu.

Iznoseći osobno svoju odbranu, Jadranko Prlić, osuđen nepravomoćno na 25 godina, prigovorio je Sudskom vijeću da je selektivno, tendenciozno i pristrasno interpretiralo neke od dokaza tužiteljstva. Prije svih, rekao je, misli na stenograme sa sastanaka kod hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U presudi, tvrdio je prošle nedjelje Prlić, a pokušao ponoviti jučer prije nego što mu je to onemogućeno, korišteni su samo oni dijelovi stenograma koji potvrđuju tezu tužiteljstva o "udruženom zločinačkom poduhvatu" (sa ciljem podjele Bosne i Hercegovine), ali ne i oni koji ukazuju na, kako on tvrdi, Tuđmanovu fanatičnu privrženost jedinstvenoj i cjelovitoj BiH. Prlić je takav pristup Suda ocijenio kao "poraz međunarodnog prava".

Slične ocjene u svojim završnim riječima izrekle su i odbrane ostalih optuženih. Oni tvrde da nije bilo nikakvog Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), da zvanični Zagreb nije vodio politiku podjele BiH, nego, naprotiv, politiku očuvanja njenog jedinstva i cjelovitosti; da je tzv. Hrvatska Republika (a prije nje Zajednica) "Herceg Bosna", branila i gradila, a ne razgrađivala i dijelila BiH; da je HVO bio legalna vojna sila Bosne i Hercegovine, a ne instrument agresivne politike Republike Hrvatske.

LAŽLJIVAC PRED SUDOM

U Bosni i Hercegovini je desetodnevni žalbeni postupak pred Tribunalom prošao u relativnoj šutnji, bez ozbiljniijih reakcija, ili komentara. Lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je prije početka Žalbene konferencije da se ne želi očitovati i da "treba sačekati konačnu odluku".

Bošnjački polItičari, analitičari i pravni eksperti su se valjda iscrpili u angažmanu oko pokušaja revizije presude protiv Srbije, pa zasluženo odmaraju. Ni udruge žrtava rata nisu pravile tradicionalne višednevne radno-paradne ekskurzije u Haag. Ili je u njihovim fondovima nestalo novca, ili, možda, ne žele "zahatoriti" hrvatskoj predsjednici Grabar Kitarević koju su onomad krunisale kao "kraljicu Balkana".

S druge strane (granice), u Hrvatskoj, u političkoj, stručnoj i medijskoj javnosti, gotovo je dosegnut konsenzus kakvo je suđenje "hercegovačkoj šestorci": to je suđenje, zapravo suđenje Hrvatskoj, njenom prvom predsjedniku Tuđmanu i njegovoj principijelnoj, dokazano prijateljskoj politici prema Bosni i Hercegovini.

Na valu opće desničarske kontrarevolucije koja u susjedstvu traje zadnje godinu-dvije, i njegovanja sentimenata na "stara, dobra vremena" (kako Neovisne države Hrvatske, tako i "Herceg Bosne") iz naftalina, mirovine, ili anonimnosti izvučeni su, isti argumenti, "neupitni dokazi", "logički" obrasci, pa i ljudi koji su prije skoro četvrt stoljeća stajali na braniku "Herceg Bosne".

Bivša ministrica pravde (za čijeg je mandata "Šestorka" isporučena Carli Del Ponte u Haag) Vesna Škare Ožbolt, tvrdi, "kao svjedok vremena", da su "Hrvati i tokom rata, i cijelo vrijeme poraća bili jedini kohezivni faktor u BiH". Njen nasljednik Orsat Miljenić (SDP-ovac i odvjetnik) kaže da su se u BiH desili "pojedinčni zločini" i da nijednu presudu iz Haaga u kojoj bi se tvrdilo drugačije "osobno neću prihvatiti". Stenogrami iz Tumđanovog ureda, tvrde oni, nisu nikakva svjedočanstva i dokazi "dvostruke politike", nego, dapače, prava riznica predsjednikovih mudrosti, vizionarstva i dobročinstava prema Bosni i Hercegovini.

Niko, ali baš niko, u Hrvatskoj, iako je svaki ozbiljan medij imao svog izvještača u Haagu, nije izvijestio da je Tužiteljstvo u nekoliko navrata ponavljalo da je Tuđmanove stenograme ukrstilo sa dnevnicima Ratka Mladića iz čega je, tvrde, razvidno kako su Mladić, Karadžić, s jedne, a Prlić i Praljak, sa druge strane, barem na dva susreta (Mađarska, Crna Gora) na terenu materijalizirali Tuđmanove "iskrene i dobrohotne" namjere prema jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini.

Suđenje "hercegbosanskoj šestorci" u Haagu nije bilo samo suđenje za ratne zločine, progone, etničko, čišćenje, agresiju: na optuženičkoj klupi svih ovih godina bila je mantra, krupna, nacionalna "laž i mimikrija" (Milan Mladenović) o dobrosusjedskom karakteru Tuđmanove politike prema BiH. Tužilačkom demontiranju bili su podvrgnuti dvostruki standardi, licemjerje, dvoličnost, sukob deklarativnog prijateljstva i faktičkog mrzilačkog djelovanja, umiljate teorije i zlikovačke prakse.

Žalbena rasprava u Haagu odvijala se u vrijeme (ponovo) kritičnih odnosa unutar Federcije BiH, između Hrvata i Bošnjaka, oko manje-više istih tema koji te odnose operećuju, truju i konfrontiraju zadnjih četvrt stoljeća. Oni koji danas u Bosni i Hercegovini i izvan nje, u Hrvatskoj poglavito, otvaranje logora, rušenje mostova, progon stanovništva, uništavanje sakralnih spomenika... i dalje doživljavaju i objašnjavaju kao izraz i čin dobre volje i zalaganja Hrvatske za "jedinstvo i cjelovitost BiH", ne mogu očekivati aplauze i laude svojem aktuelnom ucjenjivačkom, jednosmjernom plediranju za federalizaciju kao nužnost na "europskom putu".

Niko nema vremena ni strpljenja čekati novih 25 godina pa da iz nekih Dodikovih, ili Vučićevih dnevnika saznaje šta su Čović i HDZ mislili dok su sa njima pričali o federalizaciji! To je valjda jasno. Kakva god u novembru konačna presuda "hrvatskoj šestorci" bila.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...