Subota, 02. Februar 2013 u 09:14

Sudski okršaj osam federalnih ministara i premijera Nikšića

Ramiz Džaferović dao punomoć odvjetnicima da zastupaju Nermina Nikšića, iako nije utvrđeno da je federalnom premijeru umanjena sposobnost odlučivanja?!

Predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Ramiz Džaferović opunomoćio je odvjetnicu Senku Nožicu i njezinog kolegu Nedima Ademovića da u parničnom postupku koji se pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi po tužbi osam federalnih ministara zastupaju tu banku.

 

Ministri iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak Adil Osmanović, Erdal Trhulj, Salmir Kaplan, Sanjin Halimović, Ante Krajina, Vjekoslav Čamber, Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj pokrenuli su, podsjetimo, u svojstvu članova Skupštine banke sudski spor radi utvrđivanja nezakonitosti odluka vezanih za Razvojnu banku. Ministri u Vladi Federacije zatražili su, podsjetimo, i sudsku mjeru osiguranja kako bi se premijeru Nerminu Nikšiću zabranilo donošenje odluka o produženju mandata sadašnjoj Upravi Razvojne banke.

 

Istodobno su federalni ministri protiv Nikšića podnijeli i kaznenu prijavu, optužujući ga da je kao predsjedavajući Skupštine Razvojne banke dugogodišnjem predsjedniku Uprave Ramizu Džaferoviću nezakonito, bez njihove suglasnosti, produžio mandat.

 

I mada je bilo za očekivati da će Nermin Nikšić, inače diplomirani pravnik, sam sebi pronaći branitelja, umjesto federalnog premijera to je učinio njegov „skrbnik“ Ramiz Džaferović?!

 

Predsjednik je Uprave Razvojne banke, naime, 31. decembra prošle godine, kada je ovlastio Senku Nožicu i Nedima Ademovića da zastupaju banku, potpisao i punomoć prema kojoj će isti odvjetnički tim u sudskom postupku po kaznenoj prijavi osam federalnih ministara braniti Nermina Nikšića. U tom smislu valja pojasniti da, prema Zakonu o kaznenom postupku Federacije BiH, ukoliko osumnjičeni ili optuženi sam ne uzme branitelja, odvjetnika može angažirati njegov zakonski zastupnik, bračni ili vanbračni drug, krvni srodnik, usvojitelj ili hranitelj.

 

Kako, međutim, Džaferović nije Nikšiću ni (van)bračni drug, ni rođak, usvojitelj ili hranitelj, jedino bi logično objašnjenje njegovog čina bilo da je federalnom premijeru, u međuvremenu, umanjenja sposobnost rasuđivanja! Sasvim je drugo pitanje može li Ramiz Džaferović, ako mu je mandat zvanično istekao 27. novembra 2012., u svojstvu predsjednika Uprave Razvojne banke potpisati ijedan službeni dokument, računajući i punomoć advokatima, kao i tko će, na koncu, platiti troškove obrane federalnog premijera – Razvojna banka, Vlada Federacije ili Nermin Nikšić sam?!

 

Prema nezvaničnim informacijama koje je Slobodna Bosna dobila iz izvora bliskih Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, nalazi kontrole upravljanja i rukovođenja u Razvojnoj banci koja je završena prije desetak dana, idu u prilog tužbi osam ministara. Kontrolori federalne Agencije za bankarstvo su, kako doznajemo, utvrdili da odluka o produženju mandata aktualnoj Upravi Razvojne banke nije bila u nadležnosti predsjednika Skupštine i premijera Nermina Nikšića, odnosno, da sjednica Skupštine nije održana sukladno propisima koji reguliraju njezin rad.

 

No, unatoč jasnom upozorenju Agencije za bankarstvo i tužbi osam federalnih ministara koji su osporili legalnost njegovog upravljanja Razvojnom bankom, Ramiz Džaferović je u posljednja dva mjeseca, otkako mu je istekao mandat, donio više odluka, uključujući i one koje se odnose na dodjelu novih kredita. (S. Mijatović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

DODAJ KOMENTAR PRIKAŽI KOMENTARE { 8 }
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Novi broj
 • U novom broju SB čitajte:

 • ZASTOJ NA CESTI : JE LI UGROŽEN NASTAVAK IZGRADNJE KORIDORA 5C?

  DIONICA PUTA OD ŽEPČA DO DOBOJA IDE POD KONCESIJU
 • SKANDAL NEDJELJE

  BiH neće završiti digitalizaciju do 17. juna, kada ističe rok za gašenje analognog signala u Evropskoj uniji
 • RATNI ZLOČINI U LIVNU : DVIJE ISTRAGE POD JEDNIM KROVOM

  POSTUPI PO NAREĐENJU : ZLOČINAČKI PODUHVAT TROJICE POLICAJACA
 • SKANDAL EFENDIJA NA ČELU SABORA IZ-a BiH : HASAN ČENGIĆ PREUZEO ISLAMSKU ZAJEDNICU

  HASAN PROTIV HUSEINA : CRNA LISTA, BIJELI MAČOR
 • NOVI SVJEDOCI PROTIV FAHRUDINA RADONČIĆA : NEKA SE PRIPREME TJELOHRANITELJ I TAJNICA

  ARMIN CIBRA, SVJEDOK : DESET NAJTEŽIH GODINA UZ RADONČIĆA
 • Više...

Mine 2014