NATO ZABRANIO PRELET "SRPSKIM MIGOVIMA“: Avioni iz Rusije u Srbiju stižu, ali u dijelovima?!

"Mnogo bi bilo bolje i spektakularnije da 'migovi' dođu kod nas celi, pa da se napravi svečanost od toga, a drugo, čim su 'migovi' rastavljeni, ima komplikacija, u veliki avion mogu da stanu dva, skuplji je transport i komplikovanije je sve", izjavio je srbijanski vojni analitičar Miroslav Lazanski

  • Regija

  • 02. Apr. 2017  02. Apr. 2017

Rumunija i Bugarska kao članice NATO saveza ne dozvoljavaju prelet preko njihove teritorije „migovima 29” koje je Beograd dobio od Moskve, zbog čega postoji velika šansa da će ti avioni u Srbiju stići rastavljeni, odnosno u dijelovima.

 

Vojni analitičar Miroslav Lazanski izjavio je za srbijanski „Alo“ da bi avioni vjerovatno već sletjeli u Srbiju da neke „naše dobre, prijateljske” susjedne države daju pravo preleta.

 

„Ne zbog njihove volje, već zbog NATO. Mi sada pregovaramo sa njima da ne moramo da ih rastavljamo, pa da ih vozimo transportnim avionima. Logična ruta za prelet 'migova' jesu samo Rumunija i Bugarska, jer ako bi išli preko Mađarske, morali bi da idu preko Ukrajine, koja to ne dozvoljava.

 

Mnogo bi bilo bolje i spektakularnije da 'migovi' dođu kod nas celi, pa da se napravi svečanost od toga, a drugo, čim su 'migovi' rastavljeni, ima komplikacija, u veliki avion mogu da stanu dva, skuplji je transport i komplikovanije je sve. To sastavljanje ne bi bio toliko veliki problem jer se 'migovima' samo skidaju krila“, rekao je Lazanski za „Alo!“.

 

Sličnog je mišljenja i vojni analitičar Vlade Radulović.

 

„Mi avione očekujemo u narednom periodu, ali svedoci smo i da se tu nešto prolongira. Nema ovde reči o ljubomori Rumuna i Bugara na to što nama stižu 'migovi', pa da zato zabranjuju prelet, činjenica jeste da su Rumunija i Bugarska članice NATO, zato se odluke donose, poštuju i sprovode u delo. Dakle, sve ovo što se dešava ne tiče se direktno Srbije ni tih zemalja, nego su ovo direktne konfrontacije između NATO i Rusije. Koplja se lome preko Srbije, Rumunije i Bugarske. 

 

Ali ostaje nam da vidimo šta će biti s tim, ima različitih nagoveštaja. Bilo bi mnogo lepše da avioni stignu celi, da se poređaju jedan pored drugog na pisti. Imali smo sličnu situaciju sa helikopterima MI17 koje smo kupili, i oni su stigli rasklopljeni. Mi bismo mogli da sklopimo 'migove' uz nadzor i asitenciju Rusa“, objasnio je Radulović.

 

trenutak ...