HAŠKO TUŽILAŠTVO PROTIV PUŠTANJA MLADIĆA: „Njegovo zdravstveno stanje se u pritvoru dramatično popravilo“

Mladićeva odbrana je prošlog mjeseca zatražila da optuženi bude puštan na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv sudija

  • Vijesti

  • 03. Apr. 2017  03. Apr. 2017

Haško tužilaštvo smatra da bi puštanjem na slobodu Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

 

Iz tog razloga u Tužilaštvu u Hagu ističu da treba odbiti zahtjev Mladićeve odbrane da bude pušten na privremenu slobodu iz pritvora kako bi otišao na liječenje u Rusiju.

 

Kako se navodi u odgovoru tužilaca Petera McCloskeyja i Alana Tiegera, činjenica da je Mladić bio bjegunac 16 godina prije hapšenja "predstavlja značajan rizik da će odbiti da se vrati pred Tribunal ukoliko bude pušten".

 

- Njegova duga historija kao bjegunca od pravde i ozbiljnost optužbi protiv njega predstavljaju povećan rizik da bi mogao pobjeći prije presude - navodi se u odgovoru tužilaca.

McCloskey i Tieger su također naveli da Mladić u pritvoru dobija "redovnu i adekvatnu zdravstvenu njegu".

 

- Optuženi ima historiju medicinskih oboljenja koja proizilaze od njegovog vremena dok je bio bjegunac i sada prolazi kroz period povećanog rizika koji je neuobičajen za nekog njegovih godina. Međutim, njegovo stanje se dramatično popravilo dok boravi u Pritvorskoj jedinici UN-a. Optuženi i nezavisni eksperti su pohvalili njegov tretman - smatraju tužioci.

 

Mladićeva odbrana je prošlog mjeseca zatražila da optuženi bude puštan na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv sudija.

 

Mladić je kao komandant VRS-a optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje mu je počelo 2012, a u pritvoru se nalazi od maja 2011. godine.

 

Presuda Mladiću se očekuje krajem godine.

 

trenutak ...